VIDEO

GBVN: ‘Shinen tijdens de kick van je leven’

Algemeen

Willem Brand

HAARLEM - Een grote zwermen ‘muggen’ die niet zoemen maar zingen, gitaar spelen, blazen en drummen. Niet met tien, niet met twintig of honderd, maar met vijfhonderd man/vrouw op het middenterrein van de ijsbaan zorgen ze voor een ‘muur van geluid’ tijdens een groots vredesconcert. In gele T-shirts met blauwe opdruk: de kleuren van Oekraïne.

De muzikanten hebben allemaal een koptelefoon op. In het linker oortje horen ze het ritme, rechts de podiumband. Tenminste, dat is de bedoeling. Maar omdat het overdekt is overstemt de ‘wall of sound’ de twee ‘oortjes’. Op het podium speelt een professionele band de rocksongs voor. Daar nog boven op een steiger torent dirigent Jacco van der Steen uit.

‘De wereld is van iedereen’

Meedoen met de Grootste Band van Nederland is een kick, vindt zangjuf Yvon Agterhof. “Gaaf om te worden opgezogen door de muziek.” Vlakbij speelt zoon Bink akoestisch gitaar. Yvon is serieus gaan zingen nadat ze had ontdekt dat haar oudste zoon met ADHD rustig werd als zij voor hem zong. ”Ik zong in bandjes, maar ben toen les gaan nemen. Mooiste nummer vandaag: Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen’ van The Scene. Dat hoort bij wat gaande is.”

Mentale steun

Een stuk naar achteren spelen vader Rob en zoon Sam beiden op basgitaar. Rob: “Vier maanden terug hebben we voor Sam een linkshandige gitaar gekocht. Dat speelt ook makkelijker dan de mijne, die hij steeds van de muur pikte.” Moeder Dorien is bij de zangers vooraan van de partij en Sam’s beste vriend Floor speelt schuin achter Sam op drums. Rob: “Eigenlijk vind ik het beter als politiek en muziek gescheiden worden. Maar vandaag sta ik er achter. Als we zo mentale steun kunnen bieden, dan doen we dat.”

De kick van hun leven

Maarten Brock maakt uit van het zeskoppige groepje diversen. “Ik speel een cajon, een kistje. Vijf jaar terug was ik de enige, nu zijn we met zijn drietjes. Er speelt ook een man op triangel. Tijdens de generale deed hij niet mee. Hij spaarde zich voor het concert.” Dirigent Jacco na afloop: “Op een wonderbaarlijke manier zat iedereen in the groove. Mooi om al die mensen te zien shinen, vooral de kinderen: die hadden de kick van hun leven.”

De video is gemaakt door 023TVonline

Afbeelding
Afbeelding