G-toernooi Bij Koninklijke HFC; ‘Het leukste toernooi dat er is!’

Algemeen
Björn Wit is blij dat hij er weer bij is. Op de achtergrond zijn huisgenoot Guus die bij DIOS speelt.
Björn Wit is blij dat hij er weer bij is. Op de achtergrond zijn huisgenoot Guus die bij DIOS speelt. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - Eindelijk kan Björn Wit weer meedoen aan het G-Slottoernooi bij de Koninklijke HFC. Na een afgelasting van 2 jaar door corona, vindt op zaterdag 28 mei dan het achtste G-Slottoernooi plaats. Met een knallende pass van Burgemeester Jos Wienen en de voorzitter van de oudste voetbalvereniging van het land, Dirk Jan Rutgers wordt het voetbaltoernooi ingeluid.

De sportieve dag lijkt ook op een reünie. Iedereen ziet elkaar weer

Het voetbaltoernooi is voor G-voetballer Björn Wit het hoogtepunt van het jaar. Niet alleen sportief, want hij wil altijd winnen, maar ook omdat het zo ontzettend gezellig is. “We zijn met vrienden bij elkaar en ontmoeten weer jongens van vorig jaar. Naast het voetbal gaan we dan ook wat drinken en eten.’’

Trainen voor het G-slottoernooi

Björn speelt al sinds de oprichting van het G-voetbal bij Kon. HFC mee, dat in 2005 is opgericht. Ook heeft hij aan alle G-Slottoernooien meegedaan. “Ik train twee keer per week en het is heel leuk. Mijn vader is ook mijn coach, dat is wel fijn. Want ik woon in Nieuw Vennep dus hij kan mij dan halen en brengen.”

De 32-jarige fan van Ajax heeft het ontzettend naar zijn zin met zijn team, die uit 12 jongens bestaat. “Het is een familiegroep. We werken samen met de training en tijdens de wedstrijden. Het overspelen met elkaar is heel leuk,’’ vertelt de verdediger, die in zijn enthousiasme per ongeluk wel eens de bal richting eigen keeper speelde.  ”Maar dat gaat niet expres en gelukkig winnen we heel vaak.’’

Het G-Slottoernooi van K. HFC

Op het G-Slottoernooi speelt zijn team net als in een normale wedstrijd met 8 man, maar nu 20 minuten zonder pauze. Er zijn verschillende poules en aan het einde van de dag is de finale.’’ Die heeft Björn al diverse keren gespeeld de afgelopen jaren. in 2013, tijdens het eerste G-Slottoernooi, werd de finale verloren tegen HBC, maar in 2014 won de toenmalige JG1 met strafschoppen van Only Friends uit Amsterdam.

Op zaterdag 28 mei is de eerste poulewedstrijd van JG1 tegen DIOS. Dit heeft een extra leuk tintje voor Björn, aangezien zijn huisgenoot daar speelt. “Ik speel dan tegen Guus met wie ik ook in Villa Octet woon. Ik wil heel graag winnen, maar ik vind het ook verdrietig voor hem als hij verliest. Dat heeft Guus ook, hij wil natuurlijk ook winnen, maar het is dan jammer voor mij als ik niet win.’’

Aftrap door Jos Wienen

Nog enkele dagen te gaan en dan begint het achtste G-Slottoernooi. Dit jaar doen er 24 teams van 17 verschillende verenigingen uit voornamelijk de provincie Noord-Holland mee. Het zijn vaak vaste teams, waardoor de dag vaak door de spelers, de coaches en de vele vrijwilligers als een leuke reünie gezien wordt. Burgemeester Jos Wienen doet de aftrap.

Het 8e Slottoernooi G-voetbal is dit jaar financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Hulpactie Haarlem en enige anonieme gulle gevers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding