Haarlem vangt tijdelijk 70 asielzoekers op in Beijneshal

Algemeen
De Beijneshal wordt ingericht voor 70 asielzoekers.
De Beijneshal wordt ingericht voor 70 asielzoekers. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente Haarlem stelt de Beijneshal beschikbaar voor tijdelijke opvang van zeventig asielzoekers afkomstig uit het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit heeft burgemeester Jos Wienen maandagmiddag 23 mei bekend gemaakt. 

De sporthal was ingericht voor de komst van Oekraïense vluchtelingen en is in zeer beperkte mate daarvoor ingezet. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit overvol waardoor mensen op stoelen moeten slapen.

“Een bed in een sporthal is geen ideale manier om mensen op te vangen. We hebben gezien de crisissituatie in Ter Apel de hal aangeboden voor tijdelijk gebruik aan het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zij maken er vanaf vandaag gebruik van. Dat geeft de ernst van de situatie rond de opvang van vluchtelingen in ons land wel aan”, zegt burgemeester Jos Wienen. 

Op verzoek van de gemeente Haarlem is het lokale Rode Kruis betrokken bij de opvang van deze vluchtelingen. “Wij vinden dat iedereen die vlucht naar Nederland het recht heeft om onder menswaardige omstandigheden te worden opgevangen, asiel aan te vragen en de procedure af te wachten,” zegt Machiel Pouw, Operationeel Teamleider van het Rode Kruis Kennemerland. “En daar dragen wij graag ons steentje aan bij.”

De asielzoekers blijven in ieder geval een week in Haarlem. Na een week wordt beoordeeld of zij kunnen doorstromen naar een andere opvanglocatie. Is dat niet het geval dan heeft Haarlem toegezegd dat zij nog een week kunnen blijven. 

Het kabinet heeft samen met het COA aan alle gemeenten in Nederland een dringend verzoek gedaan om te helpen de crisissituatie die in Ter Apel is ontstaan het hoofd te bieden.