Het Posthuis na de brand in 2020.
Het Posthuis na de brand in 2020. (Foto: Ad Timmers)

Posthuis ontmoetingsplek van, door en voor de buurt

Algemeen

‘Op 9 mei 2020 brak er brand uit in het Posthuis. Na de schok zijn direct veel helpende handen toegestoken uit de buurt. Zo ontstond het idee dat de Stichting het pand passender, duurzamer en beter te exploiteren terug kon bouwen dan als de gemeente dat zelf zou doen. Met alle kennis, fantastische hulp en inzet uit de wijk kan er een pand van, voor en door de buurt worden gebouwd’, aldus Henk Jansma, voorzitter van Stichting PHZP. Met dit idee in het achterhoofd heeft de gemeenteraad begin 2021 in een besluit vastgelegd dat de herbouw van het Posthuis door de Stichting het Posthuis kon worden gedaan. Waarbij de verzekeringsuitkering (circa 350.000 euro) bestemd werd voor de vernieuwing.

HAARLEM - Stichting Posthuis Zaanenpark (PHZP) en de gemeente Haarlem zetten een volgende stap in de herbouw en exploitatie van het Posthuis in het Zaanenpark door het Posthuis niet alleen door de buurt te laten herbouwen, maar ook het eigendomsrecht aan de stichting te geven. Zo kan het Posthuis een maatschappelijke plek worden van betekenis door, met en voor de buurt. Dit is het voorstel van het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad van Haarlem.

Een mooier pand door inzet uit de buurt

Samenwerkingsovereenkomst

‘Bewoners zijn met dit besluit aan de slag gegaan in samenwerking met de gemeente. Het was een zoektocht. Want hoe doe je dat: herbouw van het pand door de buurt, en niet door de eigenaar (de gemeente) te laten doen? Met elkaar is in een werkgroep onderzoek gedaan naar de (on)mogelijkheden van het initiatief voor herbouw. Uitkomst van deze co-creatie is een samenwerkingsovereenkomst’, aldus Jur Botter, onder andere wethouder Vastgoed en Nieuwe Democratie.

Stichting PHZP neemt de taken en risico’s van de gemeente over voor de herbouw van het Posthuis en neemt na herbouw het beheer en de exploitatie van het nieuwe Posthuis volledig op zich. Daarnaast legt Stichting PHZP eigen kennis, middelen en geld in, wat zij door crowdfunding uit de buurt en fondsen bij elkaar verzamelen. Stichting PHZP verkrijgt het economisch eigendom van het herbouwde pand tegen symbolische waarde. De grond blijft van de gemeente Haarlem en daarover betaalt de stichting erfpacht. De bestemming van het pand blijft maatschappelijk en blijft dus gericht op welzijn, ontmoeting en verbinding, zonder commercieel belang. 

Daarnaast heeft de gemeente het recht van terugkoop van het Posthuis tegen de waarde waar het nu mee wordt overgedragen, mocht de stichting niet aan haar verplichtingen kunnen voldoen. Dit besluit wordt aan de gemeenteraad ter finalegoedkeuring voorgelegd. 

Grote waardering van de wethouder

‘Op deze wijze blijft het maatschappelijke belang van deze plek in de wijk gewaarborgd. Bewoners zorgen ervoor dat het hún plek wordt. Goed voor de buurt waar in de toekomst ook veranderingen gepland staan. Zeggenschap over het Posthuis in de wijk zelf leggen is steeds het uitgangspunt geweest. Dat past mooi bij het programma Nieuwe Democratie, waar we een paar jaar geleden mee zijn gestart. Dit is zo’n voorbeeld waarbij inwoners de uitdaging aangaan en de gemeente zelf challengen’ stelt wethouder Jur Botter. Nog los hiervan spreek ik mijn grote waardering uit voor de vrijwillige inzet van al deze buurtbewoners. ‘

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Haarlem oktober borstkankermaand: ‘Blijf onderzoek naar genezing steunen! Algemeen 5 okt, 17:04
Afbeelding
Haarlem krijgt extra opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen Algemeen 5 okt, 14:49
Afbeelding
‘Uitvaartleidster’ presenteert boek ‘De Uitvaartleidster’ VIDEO 5 okt, 10:50
Afbeelding
Nederlands Kerstcircus komt met Hans Klok naar Haarlem Algemeen 5 okt, 09:47
Afbeelding
Scooter aan de Engelandlaan volledig uitgebrand 112-nieuws 5 okt, 07:58
Afbeelding
‘Levensgevaarlijke verkeerssituaties in Haarlem Zuid-West spuugzat’ Algemeen 4 okt, 11:55
Afbeelding
Onderzoek CvdM: huis-aan-huisbladen hebben het grootste bereik Algemeen 4 okt, 09:14
Afbeelding
112: A9 afgesloten wegens ongeval: 5 gewonden 112-nieuws 4 okt, 07:23
Afbeelding
Een Bloemendaals boeffie Algemeen 3 okt, 16:22
Afbeelding
Haarlemse Scholendagen meer dan alleen een lesje geschiedenis Algemeen 3 okt, 15:16
Afbeelding
Dier van de Week: kat Beau Algemeen 2 okt, 12:15
Afbeelding
Loop Haarlem Schoon op 8 oktober met WNF Plogdag Algemeen 2 okt, 12:06
Afbeelding
Groene dakbedekking op bushaltes werkt vooral in stedelijk gebied Algemeen 2 okt, 11:03
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief