Interview: Marie-Thérèse Meijs (GroenLinks) keert niet terug als wethouder in Haarlem

Algemeen
Marie-Thérèse krijgt energie van mensen die zich me passie inzetten om de stad Haarlem mooier te maken.
Marie-Thérèse krijgt energie van mensen die zich me passie inzetten om de stad Haarlem mooier te maken. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM -  ”Het is een prachtige baan, misschien wel de mooiste ooit. Ik ben trots en dankbaar dat ik mijn steentje heb mogen bijdragen aan deze prachtige historische bruisende stad,’’ vertelt Marie-Thérèse Meijs, wethouder GroenLinks in Haarlem. De komende bestuursperiode keert Meijs niet meer terug in het college, dat laat zij weten in een uiting namens de partij. 

Meijs nam namens GroenLinks sinds 2018 de portefeuilles Zorg, Welzijn en Volksgezondheid, Wonen en Cultuur voor haar rekening. Stadsdeel Oost was haar aandachtsgebied. 

Pensioen

Reden om niet meer terug te keren is het feit dat zij over twee jaar 67 wordt en dan met pensioen wil. “Ik wil niet met pensioen als ik dan eigenlijk nog 2 jaar het wethouderschap moet volbrengen. Je gaat er volledig voor, dus vier jaar lang, of je stopt ermee. Uiteindelijk heb ik de afweging gemaakt om te stoppen. ‘’ Gezien de huidige verdeling van zetels in de gemeenteraad en het college, levert GroenLinks nu niet 2 maar 1 wethouder, dus in principe kan Robbert Berkhout zijn werk als wethouder voortzetten, indien hij opnieuw wethouder wordt. De ontwikkelingen voor een nieuwe formatie is nog in volle gang. 

Altijd ‘aan’

Wethouder Meijs: “Het wethouderschap is een mooie maar pittige baan. Je kunt dit niet op halve kracht doen. Je staat ook altijd ‘aan’ zeg maar. Vanaf het moment dat ik opsta tot het moment dat ik ga slapen. Natuurlijk is er ruimte voor ontspanning, maar dat wijkt op het moment dat mijn telefoon gaat en een collega belt voor overleg.” 

Way of living

“Zolang je er achterstaat is het prima.  Je weet waar je het voor doet. Hoeveel uur per week ik werk? Geen idee, daar denk ik niet aan. Ik woon alleen, dus je gaat al snel werken. Denk aan het doornemen van stukken, het voorbereiden van vergaderingen en je inlezen in bepaalde dossiers. Ik sprak voor mezelf af, zaterdag ben ik vrij. De rest van de week is voor het wethouderschap. Het is een way of living. Dat weten mijn familie en vrienden ook. Hoe vaak ik niet later bij een verjaardag aankwam of eerder wegging. Dat ik bij aanwezigheid toch weer een belletje moest plegen met een collega. Ik heb veel mensen in mijn persoonlijke omgeving tekort gedaan. Dat wil ik niet meer. Op een gegeven moment is het klaar. Het is ook niet gezond voor je lichaam, daarom is het mooi geweest.’’

Pareltjes van de samenleving

Ondanks dat ze nog volop aan het werk is, er is nog geen nieuw college gevormd na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart, kan Meijs nu al terugkijken op vele leuke momenten. “Wat ik zo leuk vindt aan het wethouderschap is dat je zoveel passievolle mensen ontmoet. Zij zetten zich in voor iets moois om de stad beter te maken. Deze mensen zijn de pareltjes van de samenleving. Zij gaan ergens voor en stralen dat ook uit. Ik vind het dankbaar werk en hun ontmoetingen ontroeren mij. Het is zeer waardevol. Het geeft mij energie die ik weer meeneem in andere werkzaamheden. Want het is niet altijd pais en vree.’’

Taaie dossiers

Hiermee doelt ze op grote thema’s of dossiers waar veel pittige debatten over worden gevoerd. “Denk aan Domus Plus of het algemene sociale beleid. Dat zijn taaie dossiers. Je moet blijven kauwen en uiteindelijk komt er iets uit waar wij weer verder mee kunnen. Maar voordat het zover is.... Ik heb pittige debatten gevoerd waar je echt mensen moet overtuigen van je beleid. De strategie is dan ook dat je moet blijven proberen, in gesprek blijven gaan met mensen en altijd bereid zijn om te kijken naar andere opties. Het kan dan ook echt onder je huid zitten. Maar vaak haal ik in gedachten de mensen voor wie ik dit doe. Dat sterkt mij en is het glas altijd halfvol. Wel geef ik toe dat deze baan niet voor iedereen is weggelegd. Politiek bedrijven kun je alleen als je een eeuwig optimist bent, dat je altijd in oplossingen denkt en blijft geloven in je zaak. Wel met zelfreflectie hoor, anders kom je er niet.’’

Andere uitdaging

Ze zal het wethouderschap ook zeker missen, dat staat buiten kijf. Daarom wil Meijs actief blijven onder de mensen. “Ik word voorzitter van een stichting in oprichting, genaamd Music for all. We willen kunst, cultuur en muziek stimuleren en werken samen met de Pabo en enkele culturele instellingen in Haarlem. Het vloeit voor uit een initiatief dat al eerder tussen de Pabo en de Philharmonie plaatsvond. Het is geen baan maar ik denk dat het mij genoeg voldoening geeft in mijn leven als gepensioneerde.

Maar voor nu is het vooral doorwerken, dossiers afronden en overdragen. “Ik ben nog niet echt bezig met wat de toekomst mij verder brengt. Misschien ga ik wel weer iets in het onderwijs doen, waar ik eerder werkzaam in ben geweest. Maar als het wethouderschap is afgerond ga ik eerst even niets doen. Uitrusten, mijn hoofd leegmaken, ontspannen en weer afspreken met vrienden en familie. En niet te vergeten, lekker op vakantie.’’

Tekst: Lenna van den Haak