Afbeelding
(Foto: Participatieprijs Haarlem)

Welk initiatief krijgt de Participatieprijs? Lees hier welke initiatieven er zijn genomineerd

Algemeen

HAARLEM - Dat veel mensen begaan zijn met Haarlem en hun inwoners is wel duidelijk gezien de mooie initiatieven die zijn genomineerd voor de Participatieprijs 2022. Op woensdag 15 juni worden er drie prijzen uitgereikt, de Participatieprijs, de aanmoedigingsprijs en de publieksprijs. Haarlems Nieuwsblad zet ze nog even op een rijtje.

De genomineerden voor de Participatieprijs 2022

Buurtkassie Gratis buurtwinkeltje.
Haarlem is een heerlijke stad om te wonen. Alle voorzieningen in de buurt, het strand om de hoek, wat wil je nog meer? Nou, een BUURTKASSIE! Stel, je staat te koken en ontdek je dat je geen rijst meer hebt. Maar tijd om naar de supermarkt te fietsen, heb je eigenlijk ook niet. Hoe handig is het dan als je twee straten verderop een BUURTKASSIE hebt. Kwestie van erheen rennen, pakken wat je nodig hebt, liefst iets anders uit jouw kast terugzetten, en je kunt weer verder. Of is de maand net wat langer dan jouw salaris? Kijk of er iets in het BUURTKASSIE staat dat jij goed kunt gebruiken. En zet later weer terug. Dat is wat BUURTKASSIE is: een kastje waarin wie wil en kan, wat levensmiddelen neerzet. Een gratis buurtwinkeltje, als het ware.

De dood hoort erbij, praat erover Tijdens de laatste bijeenkomst Verlieskunst hebben een aantal deelnemers aangegeven dat ze zich willen inzetten om de taboe te doorbreken die op rouw rust. Deze 3 deelnemers hebben respectievelijk hun man en moeder verloren. En hebben geruime tijd met hun ziel onder hun arm gelopen omdat ze een plek misten waar ze rouw-educatie konden vinden maar ook geattendeerd werden op mogelijkheden voor ondersteuning. Zij willen onderzoeken met Frances Nuijen en Annemarie Sybrandy:
a. Hoe kan rouw-educatie worden vorm gegeven worden (ervaringsdeskundigen opleiden).
b. Hoe kunnen lotgenoten elkaar vinden. 

Diner voor 2 Elke maand koken een aantal vrijwilligers samen met buurtbewoners met een haperend brein een culinair vijfgangendiner. De deelnemers helpen mee de maaltijd voor te bereiden. Tegen etenstijd mogen zij een gast ontvangen – meestal hun mantelverzorger –  en start dus het diner voor 2. Locatie is buurthuis Trefpunt ’t Trionk. Dit is in samenwerking met Zorgbalans en hun Speciale Benaderingsteam. Er is ook steeds een beroepskracht van Zorgbalans aanwezig. Vanaf de komende maand kunnen we van het buurthuis een echte pop-uprestaurant maken met behulp van decorstukken en attributen. 

Hattrick  De stichting is een plek voor iedere jongere die niet alleen jong leert (jong geleerd =) maar ook met plezier naar ons toe komt. Zo krijg ik dagelijks Whatsapp-berichten met de vraag wanneer de volgende Young Leaders traject start en krijg ik vragen om structurele activiteiten op te zetten samen met de jongeren (= jong gedaan) Hattrick voorziet zichzelf van drie kerntaken: ontwikkelwerk, verkenningswerk en verbindingswerk. Ontwikkelwerk is dat jongeren ongelijke middelen en mogelijkheden hebben om hun talenten te ontwikkelen. Hattrick schuwt het niet te kijken voorbij deze toegang tot middelen en de cognitieve skills van deze jongeren. Hattrick gaat echt op zoek naar de passies en drijfveren van deze diverse jongeren; erkenningswerk. En weet vervolgens hoe zij jongeren ertoe kan bewegen met deze talenten aan de slag te gaan. Hattrick kijkt voorbij het individu omdat zij de community betrekt. Hattrick is opgebouwd uit een netwerk van jongeren, buurtbewoners, partners, professionals, rolmodellen en vrijwilligers die elk op hun eigen wijze bijdragen aan de doelen van het Hattrick in zijn geheel; verbindingswerk. 

Herstelacademie Haarlem en Meer De Herstelacademie is een leeromgeving voor en door mensen met een psychische- en verslavingskwetsbaarheid. Wij bieden zelfhulp aan in de vorm van hersteleducatie en zelfhulp herstelgroepen. Binnen de Herstelacademie zijn er twee initiatieven die in ontwikkeling zijn. Het ene initiatief is een jongvolwassen initiatief (17 – 27 jaar) om vanuit de jongeren herstel werkgroep activiteiten te gaan ondernemen. En om een training voor jong volwassenen aan te bieden gericht op weer aan het werk. Het andere initiatief richt zich op inwoners met een niet-westerse achtergrond. Zij willen voor de groep Samen Sterk, materialen aanschaffen gericht op bewegen. 

Juttersgeluk Bij Stichting Juttersgeluk geloven we in de kracht van verbinding: samen met mensen – die om wat voor reden dan ook (nog) geen regulier werk (kunnen) doen – de schouders zetten onder het grote milieuprobleem dat Plasticsoep heet. Tijdens onze dagelijkse juttochten rapen we zo veel mogelijk zwerfplastic van het strand. Vervolgens maken we hiervan in onze twee sociale upcycle-ateliers in Zandvoort en Overveen op innovatieve wijze verrassende nieuwe producten. Met dit werk inspireren we anderen om mee te werken aan een duurzame toekomst. Juttersgeluk voert ook jutactiviteiten en recycleprojecten in opdracht uit, waardoor we het bewustzijn over duurzaamheid en milieu bij een brede doelgroep vergroten. Zo creëren we waardevol werk waar mensen zich goed bij voelen en dragen we bij aan een circulaire economie. 

KBO Haarlem 70-jarig bestaan KBO Haarlem met: Debat in de Pletterij met o.a. Jos Wienen over: luchtverontreiniging in Haarlem, gezondheidszorg van ouderen, woningbeleid ouderen in HaarlemFotowedstrijd en expositie in de Doelenzaal van de StadsbibliotheekLezing met historicus Hein KlemannWandeltocht in Haarlem langs onbekende plekjes (als start jaarlijkse KBO Haarlemse wandeldag) in het kader van beweging is gezond.

Kidsclub-eetclub de Ringvaart/Boerhaave Eens per maand wordt de kidsclub georganiseerd waar leuke activiteiten voor kinderen plaats vinden: bingo, speurtocht, Pasen, knutselmiddagen, enz.
Daarnaast wordt ook nog eens per maand de eetclub georganiseerd in wijkcentrum de Ringvaart, waar buurtbewoners afwisselend voor elkaar koken.

Kunst Club Schalkwijk Samen tekenen en schilderen op zondagmiddag: voor veel kinderen niet alleen een fijne vrijetijdsbesteding, maar ook een manier om andere kinderen te ontmoeten en verschillende vaardigheden te oefenen. Maar vaak zijn kunstcursussen veel te duur. De Kunst Club is toegankelijk voor alle kinderen. 

Stichting Haarlem SamenInloopspreekuur Mensen helpen met het invullen van formulieren, met het aanvragen van uitkeringen, met het aanvragen van verblijfsdocumenten, met het aanvragen van laptop/fiets bij Leergeld Haarlem, met het aanvragen bij sport- en cultuurfonds, bellen naar instellingen, betaalregelingen treffen, verwijzen naar advocaten en naar activiteiten in de buurt, gevraagd en ongevraagd advies. Met en zonder afspraak. 

Stichting Ontmoet Elkaar in Haarlem Oost Wij zijn een stichting met allemaal vrijwilligers die verschillende activiteiten doen voor mensen met een kleine beurs. We verzorgen dagelijks 50 tot 60 maaltijden door heel Haarlem voor maar 3 euro want wij vinden dat iedereen recht heeft op een warme maaltijd. 

Stichting Somaliërs Haarlem en Omgeving (SSHO) SSHO haalt mensen uit hun isolement door hen te activeren en naar ons centrum te laten komen. Een plek waar ze zich veilig en vertrouwd voelen met veel herkenningspunten. Hier worden zij opgevangen door onze vrijwilligers en welkom geheten. Zij kunnen hier met elkaar in gesprek gaan, een spelletje doen onder het genot van koffie of thee. Hun directe aanspreekpunt zijn onze vrijwilligers die hen ook kunnen helpen met moeilijkheden waar zij tegen aan lopen.

The Rebel Foundation Met de kinderen van de wijk organiseert The Rebel Foundation verschillende activiteiten. Het is heel divers allemaal. Van schoonmaakacties, skateboarden, voetballen, basketballen in de wijk. Het verkennen van grenzen en het ontdekken van iets nieuws staat bij deze organisatie centraal. Zelfvertrouwen creëren onder de jongeren, sterker in hun schoenen laten staan, werken aan gezondheid van de jongeren en ze helpen perspectief te vinden in het leven. Met onze activiteiten willen wij niet alleen aan één doel werken, omdat elk kind een andere behoefte heeft. De een wil gezonder en de ander heeft perspectief nodig.  Dit doen wij met behulp van onze activiteiten. 

Over de Participatieprijs

De jaarlijkse Participatieprijs van de Participatieraad Haarlem is een prijs voor initiatieven in Haarlem, die de verbinding tussen burgers vergroten. Het beste burgerinitiatief ontvangt een geldprijs van € 1.000 en een wisseltrofee. Deze geldprijs is bedoeld om een of meerdere groepen burgers aan te moedigen om hun activiteiten voort te zetten, uit te breiden of eventueel te verbeteren. Zie het als een stimulerings- en waarderingsprijs voor een genomen burgerinitiatief. Alle burgers, organisaties en bedrijven die een verbindend initiatief hebben opgezet kunnen meedoen aan deze prijsvraag.

Naast de Participatieprijs van € 1.000 wordt er ook een Aanmoedigingsprijs van € 250 en een Publieksprijs van € 250 uitgereikt.

De Participatieprijs wordt uitgereikt op woensdag 15 juni 2022 om 16.30 uur in Wijkcentrum De Ringvaart in Haarlem.

De redactie van Haarlems Nieuwsblad wenst alle initiatieven veel succes!

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Aftellen naar Dutch Sustainable Fashion Week Haarlem (6 tot en met 12 oktober) Algemeen 22 sep, 12:20
Afbeelding
Suprace op de Bakenessergracht Algemeen 22 sep, 09:47
Afbeelding
Via Berlin en Het Debuut in première in de Schuur Uit 21 sep, 15:40
Afbeelding
Deze week in De Pletterij Uit 21 sep, 14:39
Afbeelding
Interview met herbenoemde burgemeester van Haarlem: Jos Wienen Algemeen 21 sep, 11:50
Afbeelding
Buurtcafé voor mantelzorgers in Haarlem-Noord Algemeen 21 sep, 09:47
Afbeelding
‘Vrijwilligers van Hospice Haarlem EO zijn onbeschrijfelijk, wat een passie en liefde!’ Algemeen 21 sep, 07:10
Afbeelding
Prinsjesdag 2022: de belangrijkste plannen op een rij Politiek 20 sep, 19:22
Afbeelding
Keer het tij met Amnesty Haarlem Algemeen 20 sep, 17:24
Afbeelding
Leefstraat opmaat voor autoluwe straat? Algemeen 20 sep, 11:48
Afbeelding
Taste the Future, C the Future | 13 & 14 oktober 2022 Algemeen 20 sep, 10:16
Afbeelding
Goed nieuws Partnerbijdrage 20 sep, 00:43
Afbeelding
Weer overval op Jumbo Engelenburg Haarlem 112-nieuws 19 sep, 23:20
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief