Ondertekening ontwikkelzone zuid-west. Overeenkomst tussen gemeente (wethouder Floor Roduner) en 2 ontwikkelaars, HBB Groep en Hoorne Vastgoed.
Ondertekening ontwikkelzone zuid-west. Overeenkomst tussen gemeente (wethouder Floor Roduner) en 2 ontwikkelaars, HBB Groep en Hoorne Vastgoed. (Foto: Jur Engelchor)

Gemeente en ontwikkelaars tekenen voor samenwerking in ontwikkelzone Zuid-West

Algemeen

HAARLEM - De gemeente Haarlem en Ontwikkelcombinatie Spoorzone West (OSW), een samenwerking tussen HBB Groep en Hoorne Vastgoed, ondertekenden op 13 juni 2022 de samenwerkingsovereenkomst voor ontwikkelzone Zuid-West. Hiermee gaven zij het startschot om samen aan de slag te gaan met het bedrijventerrein Houtvaartkwartier om te vormen tot een nieuw woon- en werkgebied. 

Gemeente en ontwikkelaars tekenen voor samenwerking in ontwikkelzone Zuid-West 

Samenwerken 

De ontwikkelzone Zuid-West is één van de gebieden die kansen biedt voor woningbouw. Het bedrijventerrein is geschikt om te veranderen in een volwaardig deel van de wijk. Wonen, werk, verkeer, voorzieningen, groen en water kunnen hier samenkomen. Er is ruimte voor de bouw van circa 1.400 woningen, waarvan de helft sociale huurwoningen worden. Daarnaast is er ruimte voor winkels, horeca, kantoorruimte en maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs en sport. Er wordt zoveel mogelijk groen aangelegd als verbinding tussen de verschillende deelgebieden. En er wordt rekening gehouden met het opvangen van teveel regenwater. Aandacht is er ook voor het vinden van goede oplossingen voor het parkeren van (deel)auto’s en fietsen. Dit gebeurt in samenspraak met de verschillende ontwikkelaars en met de huidige bewoners en ondernemers. Een mooie samenwerking, die ervoor zorgt dat het een gebied wordt waar mensen straks fijn kunnen wonen, werken en recreëren. 

Woningcorporaties 

OSW en de gemeente vinden het belangrijk dat de Haarlemse woningcorporaties betrokken zijn in de samenwerking. De corporaties kunnen voor een goede invulling van de sociale woningen zorgen. Er is afgesproken om te onderzoeken of de corporaties die woningen straks kunnen kopen. In de samenwerkingsovereenkomst is daarom nu een intentieverklaring opgenomen tussen HBB Groep, Hoorne Vastgoed en woningcorporaties Elan Wonen, Pré Wonen en Ymere. 

Masterplan 

Gemeente Haarlem werkt met verschillende deskundigen en betrokkenen, waaronder OSW, aan een Masterplan. Het Masterplan geeft de kaders aan voor de ontwikkelingen voor de hele zone. Het plan laat een eerste ruimtelijke uitwerking zien van het programma van eisen; wat moet en wat kan. Hierbij kun je denken aan bouwhoogtes, posities van gebouwen en opzet van de openbare ruimte. De gemeenteraad stelt eind 2022 het Masterplan vast. Persbericht 2/2 Op basis van het Masterplan worden de plannen van ontwikkelaars getoetst.

Afbeelding
Vind met deze stappen een studie die bij jou past Partnerbijdrage 31 jan, 11:11
Afbeelding
Tienjarig bestaan Roze Salon Haarlem groots gevierd Algemeen 31 jan, 10:20
Afbeelding
Expositie: 'Ou est la femme \ Vrouw in beeld' te zien in De Zout Cultuur 31 jan, 09:41
Afbeelding
Doneer een zaailingdag; maak Haarlem groener Algemeen 31 jan, 09:35
Afbeelding
Maaike Rikhof en Manique Hendricks nieuwe conservatoren moderne en hedendaagse kunst Frans Hals Museum Algemeen 30 jan, 15:29
Afbeelding
Doneerrek voor flessen in het Kenaupark Algemeen 30 jan, 12:24
Afbeelding
Burgemeester toont betrokkenheid bij situatie Iran en Afghanistan en praat met Koerdische Haarlemmers Algemeen 30 jan, 09:43
Afbeelding
Feest! Caprera bestaat 75 jaar, kaartverkoop jubileumprogramma is gestart Algemeen 29 jan, 10:02
Afbeelding
Lucardi Juwelier in Grote Houtstraat weer overvallen 112-nieuws 28 jan, 16:13
Afbeelding
Beethoven door Patrick Hopper en De Zoete Inval in 't Mosterdzaadje Algemeen 28 jan, 14:45
Afbeelding
Concert Nuit d'étoiles met Baba Jaga Uit 28 jan, 09:02
Afbeelding
Kerstbomenactie levert meer dan 12.500 bomen op bij Spaarnelanden Algemeen 28 jan, 08:01
Afbeelding
Auto te water in Brouwersvaart 112-nieuws 27 jan, 17:19