Word jij de nieuwe Haarlemse ambassadeur in Osnabrück?

Algemeen
Ben jij degene die Floor van Hattum in oktober opvolgt als ambassadeur van Haarlem in Osnabrück?
Ben jij degene die Floor van Hattum in oktober opvolgt als ambassadeur van Haarlem in Osnabrück? (Foto: Swaantje Hehmann)

HAARLEM - Wat is leuker dan de mooie stad waarin jij woont vertegenwoordigen in het buitenland? Wacht niet langer, want nu is je kans. De gemeente Haarlem biedt een ambassadeursbaan aan in zusterstad Osnabrück, Duitsland. Er is wel een harde eis: Je moet een redelijk woordje Duits kunnen spreken en schrijven.

Haarlem en Osnabrück zijn ruim 60 jaar zustersteden. Om Haarlem in Osnabrück te promoten en de uitwisselingen in goede banen te leiden wordt jaarlijks een ambassadeur aangenomen. Dit jaar is de functie nog voor de 26-jarige Floor, maar in oktober moet er een opvolger zijn. 

‘Het is echt een heel leuk baan, je ontmoet veel mensen van alle lagen van de bevolking, van kinderen tot volwassenen, tot lokale politici en ondernemers. Het is vrij intensief, omdat je altijd in het Duits moet spreken en schrijven. Maar uiteindelijk wen je eraan.

Als ambassadeur werk je met 4 ander ambassadeurs uit Rusland, Turkije, Engeland en Frankrijk in Osnabrück. “Je promoot Haarlem op je eigen manier en dat geeft wel vrijheid. Zo heb ik een kerstkaartenactie opgezet en heb ik veel ondersteunende werkzaamheden verricht voor uitwisselingsprojecten. Maar je bent soms ook tolk tijdens een officiële gelegenheid en begeleidt lokale bestuurders.”

Omdat van oudsher de functie bedoelt is voor jonge mensen die hun unieke blik werpen op samenwerking en verbinding, is het ook nu de bedoeling dat jonge mensen reageren op deze functie. ‘’Ik zie het echt als een opstap naar een mooie toekomst, vol ontwikkeling voor mijzelf. Je gaat op jezelf wonen in een andere stad, een ander land. Met andere gebruiken en culturen.  Dat gun ik anderen ook.” De functie is van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2023, maar de sluitingsdatum om te reageren is 20 juni. Dit kun je doen via www.haarlem.nl/werken-bij-de-gemeente-haarlem.

Met collega's op het podium bij de Maiwoche afgelopen maand mei.