Eerbetoon aan de geschiedenis van Haarlemse naaimachinefabriek

Algemeen
Sidney Waerts met het beeld van een klassiek meisje met jurk met kanten rand
Sidney Waerts met het beeld van een klassiek meisje met jurk met kanten rand (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een naaimachine aan te pas gekomen. Van gewone fashion, via sportschoenen naar autobekleding en airbags. Global Industrial Sewing Machines, sinds 1983 gevestigd in de Waarderpolder, verkoopt wereldwijd naaimachines. Sinds kort prijkt aan de muren van de fabriek twee bijzondere muurschilderingen: die van Sidney Waerts zit aan de binnenzijde van de fabriek, die van Said Kino aan de Spaarnezijde.

Het is het zesde buitenproject van Sidney in Haarlem, zijn werk hier leverde hem een uitnodiging op om te komen praten. Het verhaal is opgedeeld in fragmenten: van vroeger, via het heden, naar de toekomst. Sidney: “Door het grote aantal vierkante meters heb ik collega-kunstenaar Said Kinos gevraagd mij te helpen. Mijn werk is meer verhalend, dat van Said vrij complex. Het naast elkaar staan van twee stijlen vonden Frans en Maarten interessant.”

Het verhaal achter de Haarlemse naaimachinefabriek

We zien een oud naaiatelier, waar de dames aan het werk zijn achter hun oude naaimachines. Via de jurk van het klassieke meisje gaan we door naar garen, dat weer verbonden wordt met het beeld van een Global naaimachine. Het heden laat een naaiatelier uit India zien dat gekoppeld zit aan een beeld van een sportschoen. Voor de sportschoen worden mallen gemaakt die weer op de achtergrond te zien zijn. Een rol garen als een soort ruimtecapsule neemt de kijker mee naar het Global logo, dat oplicht uit een achtergrond van planeten. Een robotarm hangt in beeld om de laatste link te leggen met de toekomst. Dan zullen mensenhanden misschien niet meer nodig zijn.

Geschiedenis Global Industrial Sewing Machines

De oprichter van het bedrijf Jan de Vlieger begon in 1950 met de handel in industriële naaimachines. Zijn zonen die het bedrijf overnamen maakten het bedrijf tot een van de grootste onafhankelijke distributeurs ter wereld. Het bedrijf is nu in handen van Frans de Vlieger en zijn zoon Maarten. In 1990 begon het bedrijf met het ontwikkelen van een nieuwe lijn machines genaamd ‘Global’ en begon men met het produceren van nieuwe machines in een eigen fabriek. Onder de merknaam Global maakt het machines voor de schoenen-, stoffering- en zware naai- en textielindustrie.

Grootste collecties ter wereld

De Vlieger vertelt dat het bedrijf wereldwijd machines verkoopt. “We hebben hier ook een museum met een van de grootste collecties ter wereld. Het 25-meter lange canvas is een eerbetoon aan onze geschiedenis.”

Tekst: Willem Brand

Afbeelding