Dit orgel in Haarlem zal straks weer door vele handen bespeeld worden.
Dit orgel in Haarlem zal straks weer door vele handen bespeeld worden. (Foto: Elisabeth Beelaerts)

Deze musicus doet mee aan het orgelimprovisatieconcours in Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Voor orgelliefhebbers goed nieuws. De 29-jarige cantor-organist van de Westerkerk Amsterdam Evan Bogerd is de laatste kandidaat voor het Internationaal Orgelconcours dat van 16 tot en met 30 juli in Haarlem plaatsheeft. Evan is de winnaar geworden van de nationale improvisatiewedstrijd tijdens het Bachfestival Dordrecht en daarmee zijn plek verworven bin de kandidatenlijst in Haarlem. 

Heel Haarlem orgelt van 16 tot en met 30 juli

Het concours is onderdeel van het Internationaal Orgelfestival Haarlem, het meest bekende orgelfestival ter wereld, dat dit jaar van 16 tot en met 30 juli plaatsvindt op diverse locaties in Haarlem. Acht vooraanstaande improvisatoren delen hun passie voor het orgel en deze vorm van musiceren met het publiek.

Evan Bogerd werd gisteren gefeliciteerd als winnaar van de nationale improvisatiewedstrijd tijdens het Bachfestival in Dordrecht.

De deelnemers moeten bij improvisatie spontaan muziek maken op een orgel, op het scherpst van de snede. Het materiaal waarmee ze moeten improviseren wordt door verschillende kunstenaars gemaakt en zal niet alleen muzikaal zijn. Zo werd er eerder ook geïmproviseerd met dansers, slagwerk en zang. Naast de traditionele improvisatiestijlen, worden ook nieuwe en experimentele improvisatietechnieken op en met het orgel geïntroduceerd. Het improvisatieconcours vormt al 71 jaar lang het hart van het Internationaal Orgelfestival Haarlem.

Markeer in je agenda

De eerste en tweede rondes van het improvisatieconcours in Haarlem worden gehouden op 20 juli en 22 juli. De finale is op 23 juli, op het meest beroemde orgel ter wereld: het Müllerorgel van de Grote of St.-Bavokerk.

Peter Ouwerkerk, leider van het Internationaal Orgelfestival Haarlem: “Met opnieuw een grote diversiteit aan programmering zoals dit jaar ook jazz en film, willen we de veelzijdigheid van het orgel laten zien aan het publiek. Haarlemmers worden in het bijzonder uitgenodigd orgels die Haarlem rijk is te leren kennen en kennis te maken met dit instrument.”

Deelnemers improvisatieconcours

De eerste zeven deelnemers aan het Haarlemse improvisatieconcours 2022 werden anoniem geselecteerd door een internationale jury, bestaande uit Ansgar Wallenhorst (Duitsland), Zuzana Ferjencíková (Slovenië) en Jan Hage (Nederland). De jury beoordeelde opnames die werden ingezonden door organisten van over de hele wereld. Zij selecteerden de volgende deelnemers: Sebastian Benetello (D), Marcel Eliasch (D), Niklas Jahn (D), Cyril Julien (CH), David Kiefer (D), Harmen Trimp (NL), Wouter van der Wilt (NL). Met Evan Bogerd (NL) als winnaar van het Bachfestivalconcours Dordrecht, zijn nu alle acht deelnemers bekend. De uiteindelijke winnaar krijgt naast een geldprijs van 4500 euro een plek tijdens het Haarlemse Orgelfestival 2023 en een reeks concerten in en buiten Europa.

Heel Haarlem Orgelt

Heel Haarlem Orgelt van 16 juli tot en met 30 juli 2022 tijdens het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Vanuit de hele wereld trekken organisten naar dit beroemde Haarlemse festival om deel te nemen of concerten en masterclasses bij te wonen.

Naast het concours, de Haarlemse Orgeldag en de Zomeracademie is dit jaar ook in de programmering opgenomen film met live orgelmuziek, jazz en orgel, een concert van vrouwelijke componisten door vrouwelijke musici en vele andere bijzondere concerten. Concerten vinden plaats in de Philharmonie, Grote of St.-Bavokerk, Kathedrale Basiliek St.-Bavo Bakenesserkerk, Nieuwe Kerk, Doopsgezinde Kerk, Josephkerk en de Gravenzaal van het Stadhuis. Ook zijn er veel gratis concerten.

Op 16 juli opent het festival met een Orgeldag waarop al wandelend door de historische binnenstad vele gratis concerten te bezoeken zijn. Kinderen kunnen die dag in de Grote of St.-Bavokerk zelf een orgel bouwen en vervolgens bespelen. In de Grote of St.-Bavokerk vindt die avond het openingsconcert van het 54e Internationaal Orgelfestival Haarlem plaats waarbij Jos Wienen, de burgemeester van Haarlem, het orgelfeest opent.

www.orgelfestivalhaarlem.nl.

Evan Bogerd (1993), winnaar van de nationale improvisatiewedstrijd tijdens het Bachfestival Dordrecht 2022. Evan Bogerd is sinds 2020 cantor-organist in de Westerkerk te Amsterdam.
Evan Bogerd laatste deelnemer van het Orgelimprovisatieconcours in Haarlem.
Afbeelding
Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dansen in de zon bij Dance Valley Algemeen 15 aug, 11:57
Afbeelding
Hoe belangrijk is een privacyverklaring voor een bedrijf? Algemeen 15 aug, 11:45
Afbeelding
Automobilist aangehouden op verdenking van rijden onder invloed drank en drugs na ongeluk 112-nieuws 15 aug, 00:45
Afbeelding
Lichaam 32-jarige man bij strandje ’t Wed gevonden Algemeen 14 aug, 07:59
Afbeelding
Anne Marie Uhlenbeck vertelt over Japanse bezetting Algemeen 13 aug, 09:57
Afbeelding
‘t Wed afgesloten wegens zoekactie man Algemeen 13 aug, 08:08
Afbeelding
Zomer in Teylers Musem Algemeen 12 aug, 10:33
Afbeelding
Melkbrug weer ‘open’ wegens hitte in Haarlem Algemeen 12 aug, 10:06
Afbeelding
Ouderwetse schillenboer in nieuw jasje gestoken Algemeen 11 aug, 14:17
Afbeelding
Aanhouding na meerdere overvallen in Haarlem-Noord 112-nieuws 11 aug, 11:45
Afbeelding
Wandelen na verlies Algemeen 11 aug, 11:09
Afbeelding
Zieke iepen gekapt aan Boterplein Algemeen 11 aug, 10:07
Afbeelding
Gert de Kruif vertelt over de geschiedenis Buitenplaats Leyduin Algemeen 11 aug, 09:55
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief