Jacky met haar neefje Dani.
Jacky met haar neefje Dani. (Foto: Willem Brand)

Jacky Ghijsen, een vrouw die niet opgeeft

Algemeen

HAARLEM - “Ziek zijn is een beperking, dat vraagt veel energie. Toch staat het niet op nummer 1. Dat is liefde. Want liefde geeft verbinding en energie,” zei Jacky Ghijsen (40) zondag 26 juni tegen familie en vrienden bij de presentatie van haar boek ‘Verbloemen’ in de Pletterij.

Op tienjarige leeftijd kreeg ze de diagnose kanker. Ze herinnert zich nog het donkere kamertje in het ziekenhuis. “Voor dat ene raampje in de deur hing zelfs nog een gordijn. Mijn ouders waren er dag en nacht en zorgden voor afleiding en humor.”

Opgegeven

Hoewel ze vaak langdurig opgenomen wordt doet Jacky er alles aan om een normaal leven te leiden. Ze gaat graag naar school, speelt veel buiten en is creatief. Door de chemo werkt haar hormoonhuishouding niet en stokte lange tijd haar groei. Als de kanker na haar twintigste terugkomt, geven de artsen haar op. Ze vraagt om een second opinion en komt erachter dat de artsen niet de waarheid hebben gesproken. De tumor in haar gezicht laat ze in een ander ziekenhuis weghalen. Ze mist daardoor een oog en heeft ook geen gehemelte. Het zicht in het andere oog is beperkt.

Kunstenaarschap

Het slechte zicht in haar ene oog verhindert haar niet om in 2017 het schilderen op te pakken. “Ik doe dat met een vergrootglas en met mijn neus op het doek.” Ze slaagt erin om werk te maken dat tentoongesteld en verkocht wordt. Nu zelfs haar toch al minimale zicht verslechtert, heeft ze de huur van het atelier moeten opzeggen. Jacky nodigt haar gasten uit om een bril op te zetten die ze doet ervaren hoe het is slechtziend te zijn. Als ze vraagt hoe dat is bevallen, antwoordt een tante met “Ik zou alles aanzienlijk langzamer doen.” Een vriendin beaamt dat ze niet meer auto zou kunnen rijden.

Spiegel

Het is soms hard wat mensen zeggen en moeilijk om te zien hoe snel ze wegkijken. De beschrijvingen in het boek zijn gedetailleerd, zeker gezien het feit dat ze nooit een dagboek heeft bijgehouden en ‘plots’ besloot haar ervaringen op papier te zetten. In het boek vertelt ze ook hoe familie en vrienden reageren als ze vertelt verliefd te zijn op een man uit een andere cultuur en met een ander geloof. Later kiest ze ervoor moslim te zijn. Jacky houdt het in het boek net als tijdens de presentatie licht. Ze heeft humor en zelfspot.

Eerste exemplaar

Nadat hartsvriendin Muriel twee stukjes uit het boek heeft voorgelezen, krijgt neefje Dani het eerste exemplaar. Hij omhelst zijn tante. Tijdens de signeersessie zingt straatartiest André nog een aantal favoriete liedjes van Jacky. Na afloop zegt ze: “Voor mijn gevoel is er vandaag ook een boek dicht gegaan en verbloem ik nu minder.” Haar boek is voor € 13,50 te koop bij boekhandel De Vries en de Kennemer boekhandel en online bij BOL, AKO en BRUNA.

Willem Brand

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Haarlemse overleden bij ongeval met waterscooter 112-nieuws 15 aug, 13:58
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Dutch Valley trekt 30.000 bezoekers Algemeen 15 aug, 12:21
Afbeelding
Dansen in de zon bij Dance Valley Algemeen 15 aug, 11:57
Afbeelding
Hoe belangrijk is een privacyverklaring voor een bedrijf? Algemeen 15 aug, 11:45
Afbeelding
Automobilist aangehouden op verdenking van rijden onder invloed drank en drugs na ongeluk 112-nieuws 15 aug, 00:45
Afbeelding
Lichaam 32-jarige man bij strandje ’t Wed gevonden Algemeen 14 aug, 07:59
Afbeelding
Anne Marie Uhlenbeck vertelt over Japanse bezetting Algemeen 13 aug, 09:57
Afbeelding
‘t Wed afgesloten wegens zoekactie man Algemeen 13 aug, 08:08
Afbeelding
Zomer in Teylers Musem Algemeen 12 aug, 10:33
Afbeelding
Melkbrug weer ‘open’ wegens hitte in Haarlem Algemeen 12 aug, 10:06
Afbeelding
Ouderwetse schillenboer in nieuw jasje gestoken Algemeen 11 aug, 14:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief