VIDEO

Spetterende aftrap van The Big Sing in hofjes

Nieuws
Koor Noorderlicht o.l.v. Wiebe Gotink.
Koor Noorderlicht o.l.v. Wiebe Gotink. (Foto: Willem Brand )

HAARLEM - Zaterdag 25 juni waren de zonnige Hofjesconcerten de aftrap van The Big Sing, het festival dat t/m 3 juli duurt. Meer hoogtepunten deze week zijn de Korennacht op 1 juli, die start op de Grote Markt en naar vier geheime locaties voert en het openingsconcert op 29 juni met VOCES8 en de nationale jeugdkoren. Het eerste concert is uitverkocht maar voor het tweede, op dezelfde avond geprogrammeerd, zijn nog wel kaarten te krijgen

De kop is eraf, zei Neil Wallace, artistiek directeur van het festival in het hofje van Loo. “Dit is het enige onderdeel dat we niet programmeren. Ieder koor brengt zijn eigen repertoire mee, bij elkaar zo’n tweehonderd liedjes.”

Première Hofjeslied

Extra leuk, vond hij, was de première van het Haarlemse Hofjeslied, geschreven door Willem Brand en op muziek gezet door Fredie Kuiper. Het koorarrangement, gemaakt door Carole Kroese, kwam pas op 16 mei klaar. Toch nam het Haarlemse koor Noorderlicht de uitdaging aan. “Een mooi verhalend lied met wortels in de geschiedenis,” vatte Wallace samen. Het refrein omschreef hij als een ‘oorwurm’, een deuntje waar je niet vanaf komt.

Community singing

Bijzonder blijft om als toehoorder te ervaren hoe repertoire, koor en dirigent vaak mooi samenvallen. Zo heeft KoorAmor een repertoire van bijna meditatieve wereldliederen, die op het lijf van het koor geschreven lijkt. Gevoelige teksten die extra worden opgetild door de accordeon van dirigent Jan-Hendrik Veenkamp en die vanzelfsprekend leiden tot community singing. De sfeer van mannenkoor ‘De Valsche Noot’ is totaal anders. De keuze voor liedjes van The Carpenters, De Parelvissers en Billy Joel voor de stoere in spijkerbroeken gestoken mannen is verrassend. Ook de humoristische aankondigingen dragen bij aan de entourage. Een vals nootje wordt dan voor lief genomen.

Finale met soul

Negen leden van het Amsterdamse gospel- en soulgroep Rise & Shine zingen al 25 jaar samen. Het koor gaat ook elk voorjaar een week naar Spanje om te oefenen en op te treden. Dat werpt zijn vruchten af en zorgt voor een spetterende finale in het hofje van Loo. Noera Kieviet ontpopt zich als een Nederlandse Aretha Franklin harmonieus bijgestaan door de rest. De vonk springt over op het publiek als het koor de pannen van het dak in het 15de-eeuwse hofje zingt…


Mannenkoor De Valsche Noot o.l.v. Merel van Geest.