Hier komen drie extra opvanglocaties voor Oekraiense vluchtelingen

Algemeen
Haarlem krijgt 3 extra locaties voor opvang Oekraïense vluchtelingen.
Haarlem krijgt 3 extra locaties voor opvang Oekraïense vluchtelingen. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HAARLEM - In Haarlem worden nog drie opvanglocaties klaargemaakt om Oekraïense vluchtelingen tijdelijk op te vangen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders maandag 27 juni besloten. De locaties bevinden zich in Haarlem Noord, Zuidwest en Oost. 

In totaal wordt de opvangcapaciteit vergroot met maximaal 309 tijdelijke plekken. Binnen de Veiligheidsregio Kennemerland moeten de negen gemeenten zorgen voor de opvang van 2787 Oekraïense vluchtelingen. Haarlem heeft (buiten de opvang bij Haarlemmers thuis) op verschillende locaties zoals hotels, appartementen en een cruiseschip 328 tijdelijke opvangplekken gecreëerd. Daar komen nu extra locaties bij om de opvangcapaciteit te vergroten. 

Sonnebornterrein

De gemeente mag het braakliggende Sonnebornterrein aan de Spaarndamseweg in Haarlem Noord gebruiken om een paviljoen te plaatsen. In het paviljoen is plek voor 64 tijdelijke opvangplekken met gedeelde keuken en gedeeld sanitair. Naar verwachting wordt het paviljoen deze zomer in gebruik genomen en zal hier maximaal 12 maanden staan. 

Kantoorpand Meesterlottelaan 

In Haarlem Zuidwest huurt de gemeente aan de Meesterlottelaan een leegstaand kantoorpand voor de tijdelijke opvang van ongeveer 125 vluchtelingen uit Oekraïne. Het pand wordt verbouwd om het voor dit doel geschikt te maken. Naar verwachting kunnen in november de eerste ontheemden in het kantoorpand worden opgevangen. 

Woonunits aan de Laan van Decima 

De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om op korte termijn tijdelijk woonunits te plaatsen aan de Laan van Decima bij station Spaarnwoude. De units bieden opvangplek aan ongeveer 120 personen. De braakliggende terreinen aan de Laan van Decima maken onderdeel uit van de ontwikkelzone Oostpoort. In de huidige situatie is wonen op deze plek niet zonder meer mogelijk. Het onderzoek moet uitwijzen onder welke voorwaarden het wel mogelijk is om hier een tijdelijke opvangplek te plaatsen. 

Studenten 

Wanneer de situatie in Oekraïne verandert of er minder opvangplekken voor Oekraïners nodig zijn, kan de locatie aan de Meesterlottelaan en de locatie aan de Laan van Decima ook worden ingezet om tijdelijk andere doelgroepen te huisvesten zoals statushouders, asielzoekers of studenten.