Keti Koti: Ook Haarlem heeft en slaverij verleden

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

HAARLEM - Vrijdag 1 juli herdenkt en viert Nederland de afschaffing van de slavernij. Wist je dat er in Haarlem ook sporen zijn van slavernij? Daar kom je bijvoorbeeld achter door een een historische wandeling te maken met een kenner die jou van alles laat zien over Haarlem en slaverij. 

Maar er is nog veel meer te zien, te beluisteren en te beleven over Keti Koti, wat ‘verbreek de ketenen’ betekent. Op diverse locaties in Haarlem gaan makers en bezoekers met thema’s als slavernij, het koloniaal verleden, machtsverhoudingen en racisme aan de slag. Hier een greep uit de activiteiten:

2 + 3 juli en 13 en 16 juli: Theater: Returning the gaze - Sites of Memory met Yuen Kwan Lo - Schuur.

3 juli, 14:00 uur. Lezing: Ongemakkelijk Erfenis in Musea, koloniale collectie vd stad Haarlem. Door Maya Mutlu in het Frans Hals Museum.

5 juli, Theater basisscholen: Anansi verhalen door Wijnand Stomp - Theater Elswout.

Het hele programma is te vinden op: www.koloniaalhaarlem.nl

Netwerk

Op 1 juli, Keti Koti (verbreek de ketenen), herdenkt Nederland het slavernijverleden en vieren we dat Nederland de slavernij in 1863 afschafte. Die dag staat steeds meer symbool voor aandacht voor de zwarte bladzijden van dit verleden en de doorwerking op de samenleving van vandaag.

Bureau Discriminatiezaken Kennemerland is aanjager en coördinator van Koloniaal Haarlem 2022, met steun van het VSB Fonds. Deze ‘community’ van zowel ‘gevestigde’ als ‘niet gevestigde’ namen, alles door elkaar, zijn allemaal Haarlemmers die zich inzetten dit thema zichtbaar en bespreekbaar te maken.