De huren gaan omhoog maar er is ook positief nieuws.
De huren gaan omhoog maar er is ook positief nieuws. (Foto: Stockfoto)

Met hoeveel procent gaat jouw huur in Haarlem omhoog: wat verandert er allemaal vanaf 1 juli 2022

Algemeen

HAARLEM - Het is vandaag 1 juli, wat traditioneel inhoudt dat de regering een aantal veranderingen invoert. En dat voelen we voornamelijk in onze portemonnee. 

Sociale huur Haarlem wordt verhoogd met maximaal 3 procent

Woon je in een sociale huurwoning, dan krijg je waarschijnlijk van je wooncorporatie een verhoging van 2 a 3 procent. Volgens de regering mag de huur namelijk weer verhoogd worden nadat afgelopen jaar de huur niet verhoogd mocht worden wegens corona. De maximale verhoging is gesteld op 3 procent, maar uit onderzoek van  Aedes, de vereniging van woningcorporaties, blijkt dat de gemiddelde huurverhoging ligt rond de 2 procent. 

Huur je in Haarlem een woning in de vrije sector? Dan ligt het anders. Daar mag de huurverhoging maximaal 3,3 procent bedragen. De huur mag hier ook één keer per jaar worden verhoogd. Let dus goed op.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen voor jou en je portemonnee. Dit zijn de belangrijkste!

De btw op energie is tijdelijk lager. Het btw-tarief gaat van 21 naar 9 procent. Dit geldt voor stroom, gas en stadsverwarming en blijft voorlopig van kracht tot het einde van dit jaar. De btw op brandstoffen blijft op 21 procent staan. Wel is de accijns op onder meer benzine en diesel eerder dit jaar al verlaagd.

Het kabinet verlaagt tijdelijk de btw op energie, omdat de energieprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen en de vrees bestaat dat veel mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De maatregel loopt voorlopig tot het einde van dit jaar. Het is overigens de vraag of je dat meteen merkt in de portemonnee aangezien de meeste energiebedrijven de eindnota pas aan het eind van het jaar afrekent.

Minimumloon gaat omhoog

Op 1 juli gaat het minimumloon iets omhoog. Als je 21 jaar of ouder bent en 36 uur werkt, dan staat daar vanaf volgende week vrijdag minstens 11,26 euro per uur tegenover. Het minimumuurloon is nu nog 11,06 euro bruto. Dit keer gaat het dus om een stijging van slechts 20 cent, maar volgend jaar gaat het minimumloon harder omhoog. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het stapsgewijs met 7,5 procent wordt verhoogd. Daarmee zou het minimumloon volgens de huidige verwachtingen in 2025 uitkomen op 13,18 euro. Vanwege de huidige hoge inflatie begint het kabinet daar niet pas in 2024, maar al volgend jaar mee. Het gaat in 2023 om een verhoging van 2,5 procent tot 11,94 euro.

Jeugdloon en uitkeringen stijgen

Ook jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee, want die zijn gekoppeld aan het minimumloon. Hoeveel dat precies in jouw situatie is, kun je vinden op de site van de Rijksoverheid. 

Hogere Kinderbijslag

De Kinderbijslag stijgt: Er komt 20 euro bij. Eigenlijk zou de kinderbijslag dit jaar niet stijgen, maar vanwege de hoge inflatie is het kabinet van dat besluit teruggekomen. En dat is goed nieuws als je een ouder bent. De kinderbijslag gaat per 1 juli met zo’n 20 euro (per kind, per kwartaal) omhoog. Voor een kind tot en met vijf is het bedrag straks 249 euro, voor de categorie zes tot en met elf 302 euro en voor een kind van twaalf tot achttien gaat het om 356 euro.

Maar let op: deze verhoogde kinderbijslag wordt pas na afloop van het derde kwartaal - dus op 1 oktober - uitbetaald. De kinderbijslag die op 1 juli uitgekeerd wordt, is dus nog het oude bedrag.

Pensioenen omhoog

Enkele grote pensioenfondsen verhogen de pensioenuitkeringen in juli. Onder meer ambtenarenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, geeft gepensioneerden er 2,4 procent bij. Het is voor het eerst sinds 2008 dat ABP de pensioenen opschroeft. Ook enkele andere fondsen, waaronder metaalfonds PME, hebben een verhoging aangekondigd. Overigens gaat het, net als bij ABP, om een verhoging die flink achterblijft bij de huidige inflatie. Desondanks zullen veel ouderen blij zijn dat ze eindelijk meer pensioen krijgen.

Bibliotheek is gratis voor kinderen

Veel bibliotheken waren het al, maar vanaf 1 juli is het ook officieel: de bibliotheek is gratis voor iedereen onder de achttien jaar. Officieel mochten bibliotheken nog de helft van de prijs voor een volwassene in rekening brengen. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) meldde over de wetswijziging: “Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Badkamer advies nodig in jouw regio? Algemeen gisteren
Afbeelding
Game, set & match voor Racket Specialist Tollenaar Algemeen 9 aug, 09:55
Afbeelding
Stond bij jou de zomerpuzzel van Rodi in de krant? Algemeen 9 aug, 09:00
Afbeelding
Medailles voor VRK op de World Police & Firegames Algemeen 8 aug, 13:11
Afbeelding
Fietsenstallingen in Haarlem: Hier kun jij je fiets kwijt Algemeen 8 aug, 10:27
Afbeelding
Twee woningen en twee auto’s beschadigd bij felle nachtelijke brand 112-nieuws 8 aug, 07:58
Afbeelding
Walk On met Tim Knol in Caprera Algemeen 8 aug, 07:50
Afbeelding
Geruchtenstroom draait op volle toeren na arrestatie David Mendes da Silva Algemeen 6 aug, 15:50
Afbeelding
Weer overval in Generaal Cronjéstraat 112-nieuws 6 aug, 05:43
Afbeelding
Genieten bij Haarlem Culinair Algemeen 5 aug, 11:10
Afbeelding
De leukste speeltuinen van Haarlem en omgeving Toerisme 5 aug, 10:08
Afbeelding
Dier van de week: Kater Gozer Algemeen 5 aug, 09:57
Afbeelding
Samen tijdens Sociaal & Culinair Haarlem Algemeen 3 aug, 14:37
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief