De huren gaan omhoog maar er is ook positief nieuws.
De huren gaan omhoog maar er is ook positief nieuws. (Foto: Stockfoto)

Met hoeveel procent gaat jouw huur in Haarlem omhoog: wat verandert er allemaal vanaf 1 juli 2022

Algemeen

HAARLEM - Het is vandaag 1 juli, wat traditioneel inhoudt dat de regering een aantal veranderingen invoert. En dat voelen we voornamelijk in onze portemonnee. 

Sociale huur Haarlem wordt verhoogd met maximaal 3 procent

Woon je in een sociale huurwoning, dan krijg je waarschijnlijk van je wooncorporatie een verhoging van 2 a 3 procent. Volgens de regering mag de huur namelijk weer verhoogd worden nadat afgelopen jaar de huur niet verhoogd mocht worden wegens corona. De maximale verhoging is gesteld op 3 procent, maar uit onderzoek van  Aedes, de vereniging van woningcorporaties, blijkt dat de gemiddelde huurverhoging ligt rond de 2 procent. 

Huur je in Haarlem een woning in de vrije sector? Dan ligt het anders. Daar mag de huurverhoging maximaal 3,3 procent bedragen. De huur mag hier ook één keer per jaar worden verhoogd. Let dus goed op.

Maar er zijn ook positieve ontwikkelingen voor jou en je portemonnee. Dit zijn de belangrijkste!

De btw op energie is tijdelijk lager. Het btw-tarief gaat van 21 naar 9 procent. Dit geldt voor stroom, gas en stadsverwarming en blijft voorlopig van kracht tot het einde van dit jaar. De btw op brandstoffen blijft op 21 procent staan. Wel is de accijns op onder meer benzine en diesel eerder dit jaar al verlaagd.

Het kabinet verlaagt tijdelijk de btw op energie, omdat de energieprijzen de laatste tijd flink zijn gestegen en de vrees bestaat dat veel mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De maatregel loopt voorlopig tot het einde van dit jaar. Het is overigens de vraag of je dat meteen merkt in de portemonnee aangezien de meeste energiebedrijven de eindnota pas aan het eind van het jaar afrekent.

Minimumloon gaat omhoog

Op 1 juli gaat het minimumloon iets omhoog. Als je 21 jaar of ouder bent en 36 uur werkt, dan staat daar vanaf volgende week vrijdag minstens 11,26 euro per uur tegenover. Het minimumuurloon is nu nog 11,06 euro bruto. Dit keer gaat het dus om een stijging van slechts 20 cent, maar volgend jaar gaat het minimumloon harder omhoog. In het coalitieakkoord is afgesproken dat het stapsgewijs met 7,5 procent wordt verhoogd. Daarmee zou het minimumloon volgens de huidige verwachtingen in 2025 uitkomen op 13,18 euro. Vanwege de huidige hoge inflatie begint het kabinet daar niet pas in 2024, maar al volgend jaar mee. Het gaat in 2023 om een verhoging van 2,5 procent tot 11,94 euro.

Jeugdloon en uitkeringen stijgen

Ook jeugdlonen en uitkeringen stijgen mee, want die zijn gekoppeld aan het minimumloon. Hoeveel dat precies in jouw situatie is, kun je vinden op de site van de Rijksoverheid. 

Hogere Kinderbijslag

De Kinderbijslag stijgt: Er komt 20 euro bij. Eigenlijk zou de kinderbijslag dit jaar niet stijgen, maar vanwege de hoge inflatie is het kabinet van dat besluit teruggekomen. En dat is goed nieuws als je een ouder bent. De kinderbijslag gaat per 1 juli met zo’n 20 euro (per kind, per kwartaal) omhoog. Voor een kind tot en met vijf is het bedrag straks 249 euro, voor de categorie zes tot en met elf 302 euro en voor een kind van twaalf tot achttien gaat het om 356 euro.

Maar let op: deze verhoogde kinderbijslag wordt pas na afloop van het derde kwartaal - dus op 1 oktober - uitbetaald. De kinderbijslag die op 1 juli uitgekeerd wordt, is dus nog het oude bedrag.

Pensioenen omhoog

Enkele grote pensioenfondsen verhogen de pensioenuitkeringen in juli. Onder meer ambtenarenfonds ABP, het grootste fonds van Nederland, geeft gepensioneerden er 2,4 procent bij. Het is voor het eerst sinds 2008 dat ABP de pensioenen opschroeft. Ook enkele andere fondsen, waaronder metaalfonds PME, hebben een verhoging aangekondigd. Overigens gaat het, net als bij ABP, om een verhoging die flink achterblijft bij de huidige inflatie. Desondanks zullen veel ouderen blij zijn dat ze eindelijk meer pensioen krijgen.

Bibliotheek is gratis voor kinderen

Veel bibliotheken waren het al, maar vanaf 1 juli is het ook officieel: de bibliotheek is gratis voor iedereen onder de achttien jaar. Officieel mochten bibliotheken nog de helft van de prijs voor een volwassene in rekening brengen. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) meldde over de wetswijziging: “Voor jonge mensen mogen kosten geen drempel zijn om naar de bibliotheek te gaan.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Vredesweek Haarlem : Multiculturele avond met zang en dans Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
UPDATE: Vermiste persoon is terecht. Man vermist in Haarlem Schalkwijk 112-nieuws 27 sep, 11:10
Afbeelding
4 oktober Dierendag in Haarlem: Win een heerlijke zak snoepgoed voor jouw huisdier! Algemeen 27 sep, 09:59
Afbeelding
Nieuwe sociale huurwoningen in Haarlem: Nieuwbouwproject De Schrijvers is gestart Algemeen 27 sep, 07:04
Afbeelding
Deze week in de Pletterij Algemeen 27 sep, 06:59
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Museum Haarlem voortaan Verwey Museum Haarlem Algemeen 26 sep, 12:23
Afbeelding
Voetbal voor ongedocumenteerden; ‘Ik heb verder niets, geen huis, vrouw of kinderen’ Algemeen 26 sep, 12:09
Afbeelding
Zingende felicitaties voor herkozen Jos Wienen Algemeen 26 sep, 11:02
Afbeelding
Balkonbrand op Stationsplein blijkt vuurkorf 112-nieuws 25 sep, 22:10
Afbeelding
Elektrische auto uitgebrand op Erasmuslaan 112-nieuws 25 sep, 05:14
Afbeelding
Haarlem presenteert: De Recyclewagen Algemeen 24 sep, 12:41
Afbeelding
Heel Haarlem trapt door! Algemeen 24 sep, 09:31
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief