Gilde Haarlem deelt cadeautje uit bij 35-jarig jubileum

Algemeen
Hans van Roode, voorzitter, en Ger Boon, secretaris.
Hans van Roode, voorzitter, en Ger Boon, secretaris. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Gilde Haarlem bestaat 35 jaar en dat wordt gevierd. Het cadeau mag er zijn: op zondag 10 juli wordt tussen 10 en 16 uur elk uur een gratis wandeling aan Haarlemmers aangeboden.

Geef er je eigen stijl aan, als het maar historisch klopt

Voorzitter Hans van Roode begon 18 jaar terug als gids: “Na een wandeling dacht ik: verrek, dat is wel leuk. Ik was net vervroegd met pensioen. Ik heb meteen gebeld. Als ik er een nachtje over had geslapen, had ik te veel beren op de weg gezien. Thon Fikkerman leidde me op. We bespraken wijken en gingen lopen. Historische boeken kon ik bij hem kopen.”

Allerlei pluimage

Van Roode: “Ik was leergierig en vond het leuk om met mensen van allerlei pluimage door de stad te lopen. Het is een verrijking van je leven. Ik heb ook een andere kant van mezelf leren kennen. In mijn werk stond ik als secretaris op de achtergrond, nu op de voorgrond.” Ger Boon, nu tien jaar stadgids: “Gidsen is meer dan een hobby, het is bijna een manier van leven. Je verzamelt voortdurend nieuwe weetjes. En je ontmoet bij elke wandeling weer leuke andere mensen, vanuit Haarlem en andere plaatsen in Nederland, maar ook vanuit andere landen en werelddelen. Dat zijn leerzame en waardevolle ontmoetingen.”

Inhaken onder de brug

Haarlem heeft als stad veel te bieden. Van Roode: “We hebben vaste wandelingen, het meeste is op aanvraag. Oma wordt 80 jaar en gaat met kinderen en kleinkinderen op pad. Vorige week maakte ik nog een rondvaart op de Waterkoets met vijf broers en drie zussen uit Leiden. Omdat het plots noodweer werd, gingen we onder een brug schuilen. De schipper zette Nederlandstalige muziek op en het werd inhaken. Heel gezellig.”

Leerzame en waardevolle ontmoetingen

Geen kroegentocht

Als gids vaar je op je gevoel. Van Roode: “Je leert naar de groep te kijken. Je luistert en dan weet je vaak wel waar je naartoe moet. Kennis kun je vergaren, hoe je iets overbrengt niet.” En ja, de hofjes zijn vaste prik. Boon: “Er is geen wandeling waar geen hofje wordt aangedaan. Maar ook de Vijfhoek en de Bakenesser- en Begijnenbuurt zijn populair.” Wat ook lekker loopt, is de bierwandeling van Hans. “Ik zeg bij het begin: het is een historisch verhaal, geen kroegentocht. Ik ben een keer afgehaakt toen een hockeyteam al na twee stappen de kroeg indook.”

Een jaartje naast

Het Gilde telt zestien gidsen, onlangs zijn twee nieuwe gidsen toegetreden. Hoe word je dat eigenlijk? Boon: “Hans en ik maken kennis met kandidaten. Zeggen we allebei ‘ja’, dan bieden we een coach aan. Met hem of haar ga je wandelen. Na een half jaar doe je je meesterproef. Belangrijk is dat iemand een eigen stijl heeft. Wat je vertelt, moet wel historisch kloppen. En ja, je mag er best een jaartje naast zitten.”

Kijk op www.gildehaarlem.nl als je op 10 juli meewilt. De groepsgrootte is maximaal 15 personen.

Willem Brand

Hofjes zijn altijd vaste prik tijdens wandelingen.