Wie heeft de straatkunst van Hans Bossmann op de schoorsteenmantel staan?

Algemeen
Hans Bossman.
Hans Bossman. (Foto: Aangeleverd )

HAARLEM - Kunst in de publieke ruimte is vaak groot en niet te missen. De straatkunst van Hans Bossmann, daar kijk je makkelijk overheen. In zijn buurtje rond het Van Zeggelenplein heeft hij onlangs zijn zevende object een tweede leven gegeven. Bossmann heeft er een missie van gemaakt om overal in den lande toegankelijke straatkunst te maken.

Samen kunst maken

Zo zette hij ooit in winkelcentrum Schalkwijk witte meubels neer waarop voorbijgangers vierkantjes konden tekenen. Ook reisde er ooit een vredeskunstwerk, een wereldbol waarop kinderen rondjes konden tekenen, door de stad. Inmiddels heeft hij met duizenden mensen meubilair betekend. Hans Bossmann: “Samen iets maken is anders dan in je eentje. ’t Levert leuke ontmoetingen op.”

Nieuw buitenleven

Waarom niet mijn eigen buurtje opvrolijken, dacht hij en begon dit jaar zijn project #vanzeggelenkunst. Hij geeft kant en klare spullen, gekregen of op de kop getikt bij kringloopwinkels, een nieuw buitenleven. Wel na ze eerst beschilderd en in de oven gebakken te hebben. Want ze moeten er wel tiptop uitzien. Inmiddels heeft hij er al zeven neergezet, bijvoorbeeld op een meterkast, bij een boom op de grond of op een muurtje. Zijn laatste, die van een Heilige Drie-eenheid, plaatste hij op 21 juni op een pilaar bij de Oosterkerk. Bossmann: “De plek was toevallig, ik wilde het wat hoger zetten.”

Op de schoorsteenmantel?

Kunst in musea, daar mag je alleen naar kijken, aankomen niet. Het moet daar, zegt hij, ook voor de eeuwigheid bewaard worden. De objecten van Bossmann mogen vastgepakt worden. In de praktijk blijkt dat ze ook worden meegenomen! Hans is heel benieuwd wie dat heeft gedaan en waarom. “Ik wil graag het verhaal erachter horen en ook of ze een leuke plek op de schoorsteenmantel hebben gekregen.”

Tekst: Willem Brand

Afbeelding