VIDEO

Orgelmob op Grote Markt

Algemeen
Op de Grote Markt in Haarlem vond een Orgelmob plaats. Links festivalleider Peter Ouwerkerk, in het midden achter het orgel organisten Rik Mbengue, Jeroen Koopman en Ebe samen met toegestroomd publiek.
Op de Grote Markt in Haarlem vond een Orgelmob plaats. Links festivalleider Peter Ouwerkerk, in het midden achter het orgel organisten Rik Mbengue, Jeroen Koopman en Ebe samen met toegestroomd publiek. (Foto: Orgelfestival Haarlem)

HAARLEM - Op de Grote Markt vond zondagmiddag 10 juli een ‘orgelmob’ plaats: plots speelden een mobiel kistorgel, een demo-orgel en een draaiorgel samen op het plein. 

Peter Ouwerkerk, de leider van het Internationaal Orgelfestival Haarlem en organist, speelde een paar korte muziekstukken op het kistorgel, net als organisten Jeroen Koopman, Rik Mbengue en de 10-jarige Ebe. Haarlemmers en bezoekers aan de Spaarnestad konden de instrumenten horen, zien, aanraken en ook zelf bespelen. De Orgelmob vond tegelijkertijd plaats in Haarlem-Noord en in Schalkwijk.

Heel Haarlem Orgelt roept iedereen op om van 16 tot en met 30 juli aanstaande het Internationaal Orgelfestival Haarlem te ontdekken. “We willen de Haarlemmers uitnodigen om te komen genieten ook als je het nog niet kent. Er is voor ieder wat wils: voor kinderen, jazzliefhebbers, filmfanaten en natuurlijk onze orgelvrienden. Meer dan 35 concerten zullen in twee weken tijd plaatsvinden in de binnenstad,” aldus Peter Ouwerkerk.

Heel Haarlem Orgelt tussen 16 tot en met 30 juli

Kinderen kunnen een eigen orgel bouwen en bespelen tijdens de Haarlemse Orgeldag op zaterdag 16 juli. Jazz-saxofonist Ben van Gelder en toetsenist Kit Downes op het Cavaillé-Coll-orgel, spelen op donderdag 21 juli in de Grote Zaal van de Philharmonie werken van John Coltrane en Paul Bley.

Op 26 juli verandert de Grote of St. Bavokerk in een filmhuis: onder andere de stomme films Trip to the Moon (1902) en Skyscraper Symphony (1929) worden vertoond terwijl organisten en geluidskunstenaars Franz Danksagmüller en Gabriele Agrimonti live orgel spelen op het bekendste orgel ter wereld, het Müller-orgel.

Ook bijzonder dit jaar zijn de vrouwelijke organisten die werken spelen van vrouwelijke componisten op donderdag 21 juli in de Grote Zaal van de Philharmonie.

Tijdens de Orgeldag op zaterdag 16 juli zijn er wandelingen door de historische binnenstad met gratis korte orgelconcertentussen 11.00 en 17.00 uur. Tijdens eerdere edities stond het rijendik voor de Bavokerk om naar binnen te kunnen. Die avond vindt het openingsconcert daar ook plaats met het Nationaal Gemengd Jeugdkoor onder leiding van de beroemde Letse dirigent SigvardsKlava. Peter Ouwerkerk: “Aan organist Hayo Boerema de uitdaging het Müller-orgel om te toveren tot een echt orkest. We kunnen niet wachten.”

Volledige programma is te vinden op www.orgelfestivalhaarlem.nl.


Het festival werd kort na de Tweede Wereldoorlog opgericht op initiatief van de Gemeente Haarlem om het Müller-orgel bij het Holland Festival te betrekken. In 1951 vond de eerste editie van het Internationaal Orgelimprovisatieconcours plaats. In 1955 werd de Zomeracademie voor Organisten toegevoegd aan het festival. Sinds 1986 is het festival een tweejaarlijks evenement, dat altijd in de tweede helft van de maand juli plaatsvindt. Vanuit de hele wereld trekken organisten naar dit beroemde Haarlemse festival om deel te nemen of concerten en masterclasses bij te wonen. Het festival is uitgegroeid tot het meest bekende orgelfestival ter wereld.