Haarlem is koploper als het gaat om opvang
Haarlem is koploper als het gaat om opvang (Foto: ANP )

Haarlem loopt tegen grenzen aan bij opvangcapaciteit Oekraïners

Algemeen

HAARLEM - Het is deze week vijf maanden geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. De Oekraïners die vanwege de oorlog op de vlucht zijn, komen in toenemende mate naar Nederland. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en doen hun best om de opvang te organiseren. Maar het vinden van nieuwe opvangplekken is lastiger aan het worden. “Het gaat deze zomer spannend worden”, zegt Evita Bloemheuvel van VluchtelingenWerk Nederland.

Bloemheuvel vreest de aankomende weken voor het punt waarop er bij de gemeenten onvoldoende opvangcapaciteit is. “Het is tot nu toe gelukkig steeds gelukt een opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen te vinden. Maar er komen steeds minder nieuwe opvangplekken bij en het aantal Oekraïense vluchtelingen blijft toenemen.” Veel Oekraïense vluchtelingen worden ook ondergebracht bij particulieren, waar zij een aantal maanden kunnen verblijven. “Ook dat loopt een keer af en dan zijn gemeenten verantwoordelijk voor de opvang”, zegt Bloemheuvel.

Aantal inschrijvingen

Sinds het uitbreken van de oorlog, op 24 februari, vestigden in totaal ruim 76.000 Oekraïense vluchtelingen zich in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), met de stand op 4 juli. Volgens het CBS zijn er zo’n 1200 vluchtelingen uit Oekraïne die wel ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente, maar inmiddels weer geëmigreerd zijn. In een eerdere tussenstand, op 20 juni, stonden ruim 72.000 Oekraïense vluchtelingen ingeschreven bij een gemeente in Nederland.

In de gemeente Haarlem schreven vanaf 24 februari tot 4 juli zo’n 1333 Oekraïense vluchtelingen zich in. Dit is minder dan op 20 juni, toen schreven nog zo’n 1344 vluchtelingen uit Oekraïne zich in. Kijkend naar alle gemeenten, dan valt vooral de gemeente Renswoude op. Deze gemeente telt omgerekend 333 Oekraïense vluchtelingen per 10.000 inwoners. Dat zijn er bijna dubbel zo veel als in Gennep en Pekela, de nummer twee en drie op de lijst.

Zorgen gemeenten

Momenteel zijn er rond de 50.000 bedden voor Oekraïense vluchtelingen gerealiseerd, meldt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het Rijk heeft de gemeenten gevraagd om dit aantal op te schroeven naar 75.000 noodopvangplekken. Uit een vorige maand verschenen enquête van de VNG blijkt dat gemeenten zich zorgen maken over de noodzakelijke groei van het aantal benodigde plekken. Ruim 220 van de 345 gemeenten reageerden op de vragenlijst. “Daarnaast zijn er ook zorgen geuit over de bemensing van de opvangplekken. De werkdruk bij de gemeenten is hoog, andere werkzaamheden blijven momenteel liggen en extra handen zijn nog steeds nodig”, vertelt Siebren de Noord van de VNG.

Naast het opvangen van de vluchtelingen uit Oekraïne wordt er ook een beroep gedaan op gemeenten om asielzoekers op te vangen waarvoor geen plek meer is bij de locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). “Het Rijk komt gemeenten nu tegemoet met onder meer ambtenaren die helpen bij de uitvoering van de opvangplannen. Maar we hebben ook een langetermijnvisie nodig”, aldus De Noord.

Bloemheuvel benadrukt dat er voor de asielzoekers uit onder meer Syrië en Afghanistan sneller goede plekken moeten komen. “Voor Oekraïense vluchtelingen is het gemeenten ook best snel gelukt om fatsoenlijke plekken te regelen, ook al was dat niet altijd makkelijk. Dan moet dat voor de rest ook kunnen.”

Afbeelding
Afbeelding
Kerstbomenactie levert meer dan 12.500 bomen op bij Spaarnelanden Algemeen 28 jan, 08:01
Afbeelding
Auto te water in Brouwersvaart 112-nieuws 27 jan, 17:19
Afbeelding
VIDEO: Kijk en luister live naar Politiek Café (16.00 - 17.00 uur) Algemeen 27 jan, 15:55
Afbeelding
Philip Stoop releaset nieuwe muziek na diefstal vorig album Algemeen 27 jan, 14:42
Afbeelding
Deze Haarlemse topsporters zijn genomineerd voor Haarlem topsporter/sportster/team van het jaar 2022 Algemeen 27 jan, 14:10
Afbeelding
Deze woongebieden in Haarlem worden 30 kilometer per uur zone Algemeen 27 jan, 11:35
Afbeelding
Bezorger beroofd door man in Haarlem, politie zoekt getuigen 112-nieuws 27 jan, 10:39
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Tonio van Vugt stopt als artistiek directeur Stripdagen Haarlem Algemeen 26 jan, 09:51
Afbeelding
Grachtenloop Haarlem inschrijving start 1 maart 2023: Dit weten we al Algemeen 26 jan, 09:49
Afbeelding
Geen treinen tussen Haarlem en Leiden Algemeen 26 jan, 09:48
Afbeelding
Column GGD: Voorkomen is beter dan genezen Partnerbijdrage 25 jan, 07:21