Vandaag uitspraak Raad van State: Gaat de Formule 1 in Zandvoort door?

Algemeen
Op 2 augustus horen we of de F1 in Zandvoort doorgaat.
Op 2 augustus horen we of de F1 in Zandvoort doorgaat. (Foto: F1 insta)

HAARLEM/ZANDVOORT - Vandaag is de uitspraak van de Raad van State of de Formule 1 in Zandvoort, die gehouden wordt van 2 tot en met 4 september, doorgaat. De rechtszaak wordt behandeld door staatsraad Jaap Hoekstra. Om 10.30 uur zal uitspraak worden gedaan in deze spoedprocedure.

Op 19 juli diende het verzoek tot voorlopige voorziening van de Stichting Rust bij de Kust en de Stichting Duinbehoud bij de Raad van State. Dat gaat over de natuurvergunning die de provincie op 25 oktober 2019 aan het circuit Zandvoort heeft verstrekt voor de verbouwing van het circuit en de exploitatie daarvan, inclusief de Formule 1. De inzet van dit geding is het schorsen van deze natuurvergunning.

Uitspraak over doorgaan F1 2022 in Zandvoort op 2 augustus

RbdK stelt dat het F1 evenement niet plaats mag hebben. Het draait daarbij om de stikstofdepositie in het omringende Natura2000 gebied als gevolg van de Formule 1. De zitting zou van 10.00 tot 12.00 uur duren, maar liep uit tot 14.00 uur. Het dossier over deze zaak is inmiddels tientallen centimeters dik en omvat heel veel aspecten van zowel technische aard (zoals wat nou precies de NOx-uitstoot van een F1-auto is) als juridische vraagstukken (zoals wat er nou precies vergund is na de vele wijzigingen op de oorspronkelijke vergunning uit 1997). In deze zitting werden alle aspecten uitvoerig behandeld. Hoewel de eigenlijke tegenpartij hierbij de provincie Noord-Holland is werd ook uitgebreid ruimte gegeven aan de advocaten van het circuit. 

Contra-expertise op cijfers uitstoot

De eisers Rust bij de Kust en Duinbehoud waren vertegenwoordigd door advocaat Valentijn Wösten.  De provincie had een eenvoudig verhaal. Er zou voorheen sprake geweest zijn van een onbeperkt recht NOxuitstoot. Nu de verleende vergunning een maximale waarde van 6134 kg per jaar oplegde was er dus sprake van minder uitstoot dan voorheen. Het circuit hield vast aan de rapporten van bureau Peutz waarin allerlei getallen worden genoemd voor die uitstoot. Eisers brachten daar een contra-expertise tegenin waaruit blijkt dat de uitstoot toeneemt door de vergunning. De rechter bleef doorvragen op deze twee verschillen, waaruit bleek dat Peutz zijn cijfers niet kon onderbouwen. 

Eisers wezen ook op het oneigenlijk toepassen van het zogenaamde interne salderen. Daarbij wordt uitgegaan van bestaande emissierechten die bij een nieuwe vergunning mogen blijven bestaan. Maar dat mag alleen als het om dezelfde inrichting gaat. Maar het circuit is fors verbouwd zodat die oude rechten helemaal niet meer mochten gelden. 

“Liever circuit sluiten dan boeren onteigenen’

Circuit-directeur Overdijk kreeg nog de gelegenheid om te vertellen over het economisch belang van de F1. “Maar afgezien of daar iets van klopt kan economisch belang natuurlijk niet zomaar betekenen dat natuurwaarden het onderspit delven. Daar kunnen de boeren van meepraten, die immers ook geconfronteerd worden met de stikstofproblemen. Rust bij de Kust vindt het logischer om het circuit te sluiten dan boeren te onteigenen,’’ aldus Karel van Broekhoven.

Uitspraak 2 augustus

Na deze 4 uur durende zitting zal de voorzieningenrechter van de Raad van State op 2 augustus uitspraak doen. Bij een gunstige uitspraak voor Stichting Rust bij de Kust en de Stichting Duinbehoud kan de F1 in september niet doorgaan. Er komt over deze kwestie ook nog een bodemprocedure, welke in het eerste kwartaal van 2023 door de Raad van State zal worden behandeld. Deze zitting is in zijn geheel terug te zien op:

https://www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws/@132090/livestream-zitting-circuit-zandvoort/