Uitslag kort geding: Movies At Elswout mag voorlopig plaatsvinden

Algemeen
Raoul Trentelman op de plek waar de filmavonden plaatshebben.
Raoul Trentelman op de plek waar de filmavonden plaatshebben. (Foto: PR )

OVERVEEN/BLOEMENDAAL - Het kort geding dat is aangespannen door de stichtingen Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) en Natuurbelang Nederland tegen de gemeente Bloemendaal omtrent het festival Movies at Elswout, is in het voordeel beslist voor de gemeente. Dit houdt in dat het festival in Elswout doorgang heeft.

Kern van de uitspraak is dat de gemeente in de afgegeven evenementvergunning uitsluitend verantwoordelijkheid behoeft te nemen voor de APV, ofwel het toetsen op zaken als licht- en geluidsoverlast en veiligheid. Toetsing op de wet op natuurbescherming, een eis van de stichtingen, is niet aan de gemeente maar aan provinciale staten.

Met deze uitspraak heeft de organisator, Bora Bora producties, voor het filmfestival voorlopig groen licht gekregen. Wel moest zij de toezegging doen, ook gelet op onduidelijkheden in de vergunning over het geluidsniveau, de inzet van een DJ voor de filmquiz en het welkomstmuziek bij aanvang, alle storend voor de vleermuizen, uit het programma te schrappen. Het gehele evenement vindt nu uitsluitend via koptelefoons plaats. Raoul Trentelman, organisator van de petitie tegen het evenement, is teleurgesteld over de uitspraak. “Door de regelgeving verliest de natuur op korte termijn. De zaak als geheel is met deze uitspraak echter nog niet van de baan.’’

Gaat Movies at Elswout nu door? 

Of Movies at Elswout nu definitief doorgang heeft is met deze uitspraak niet zeker. Beide stichtingen hebben ook bij de provincie nog een bezwaarprocedure lopen. En in het bijzonder in die procedure zal de wet op natuurbehoud een doorslaggevende rol spelen. Dit omdat Landgoed Elswout onderdeel is van het netwerk Natura 2000 en van het natuurgebied Zuid-Kennemerland. Verder is bij de Omgevingsdienst een handhavingsverzoek ingediend. Dit omdat het volgens de vergunning toegestane geluidsniveau van 45Db(H) naar mening van de stichtingen met 300 bezoekers per avond zeer waarschijnlijk ruim wordt overschreden. Trentelman; ”op de 11e augustus zullen we aanwezig zijn om te kijken of Staatsbosbeheer haar toezeggingen nakomt. Ook doen we geluidsmetingen. En overschrijden die de norm, dan wordt per direct contact gezocht met handhaving”.