Twee vrijwilligers die het strand afvalvrij maken
Twee vrijwilligers die het strand afvalvrij maken (Foto: Jaap Lotstra)

Zoveel sigarettenpeuken zijn er alleen al bij het strand van Zandvoort opgeraapt

Algemeen

ZANDVOORT - Afgelopen maandag is de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee afgesloten. Van 1 tot en met 15 augustus werd door 1.567 vrijwilligers in 30 etappes de héle Nederlandse Noordzeekust opgeruimd. De vrijwilligers ruimden in 15 dagen 4.408 kilo afval op van de stranden. Ze raapten tevens 86.954 sigarettenpeuken op. Zandvoort was koploper met sigarettenpeuken, maar liefst 33.121 stuks.

Zandvoort koploper met zwerf sigarettenpeuken

Stichting De Noordzee vraagt dit jaar opnieuw aandacht voor vervuiling door sigarettenpeuken. Alle peuken werden door de vrijwilligers apart gehouden en geteld. De grootste hoeveelheid is gevonden op het strand van Zandvoort: maar liefst 33.121 stuks.

“Sigarettenpeuken zijn het meest gevonden afval op populaire stranden. Ook dit jaar vonden de vrijwilligers er ruim 86.954 op de Noordzeestranden. Dat zijn er bijna 30.000 meer dan vorig jaar,” vertelt strandafvalexpert Marijke Boonstra. “Het strand is geen asbak en peuken horen niet thuis in de natuur. Eén peuk kan wel duizend liter water vervuilen, bestaat voor 95 procent uit plastic en zit vol giftige stoffen. Enorm schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor dieren.”

Daarom komt Stichting De Noordzee in actie tegen peuken op het strand. Boonstra: “Voor een schone en gezonde Noordzee hebben we peukenvrije stranden nodig. Daarom roepen we alle kustgemeentes op om maatregelen te nemen tegen peuken op het strand door bijvoorbeeld rookvrije zones in te stellen. Dit is al het geval op het strand van Renesse en ook de gemeente Noordwijk heeft recentelijk besloten dit te doen.” De stichting lanceerde onlangs een petitie met een oproep aan kustgemeenten om te zorgen voor peukenvrije stranden.

Veertig jaar oud afval

Dit jaar hielpen in totaal 1.567 vrijwilligers mee die in vijftien dagen 4.408 kilo afval van de Noordzeestranden hebben opgeruimd. “Het is geweldig om zoveel vrijwilligers te zien die zich inzetten voor een schoon strand en een gezonde Noordzee zelfs bij zeer warme tempraturen,” vertelt Sebastiaan Verkade, projectleider van de Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. “En als je kijkt naar alle troep die is gevonden op het strand, dan is het helaas nog hard nodig.”

We hebben ook een coronatest gevonden

Ook dit jaar zijn er weer bijzondere vondsten gedaan. Zo werd er op Schiermonnikoog een appelsapverpakking gevonden uit 1983, al bijna veertig jaar oud. Ook is er een coronatest en een hoefijzer gevonden. Drieënhalf jaar na de containerramp met MSC Zoe, waarbij 342 containers boven de Waddeneilanden overboord sloegen, werd er ook dit jaar nog afval gevonden dat afkomstig is uit deze containers. Dit toont volgens de stichting aan hoe belangrijk het is dat er maatregelen worden genomen om containerverlies in de toekomst te voorkomen.

Aandacht voor natuur

Helaas zijn er ook veel dode vogels aangetroffen als gevolg van de vogelgriep. Verkade: “Het is een verdrietig en naar gezicht om dagelijks tientallen vogels te zien liggen. Het laat zien hoe kwetsbaar Noordzeedieren zijn en dat het belangrijk is dat we de natuur beschermen.” Stichting De Noordzee gaf dit jaar extra veel aandacht aan de biodiversiteit van de Noordzee door excursies te organiseren tijdens bijzondere ecologiedagen. “Bekend maakt bemind,” zegt Verkade. “Door strandbezoekers de schoonheid van de Noordzeenatuur te laten zien, krijgen ze er ook meer waardering voor.”

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is al ruim 40 jaar de organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De jaarlijkse landelijke schoonmaakactie is mogelijk dankzij de steun van sponsors.

­ ­

Pak appelsap van 40 jaar oud
Het strand is geen asbak

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Nieuwe sociale huurwoningen in Haarlem: Nieuwbouwproject De Schrijvers is gestart Algemeen 27 sep, 07:04
Afbeelding
Deze week in de Pletterij Algemeen 27 sep, 06:59
Afbeelding
Red de egel: ontvang gratis egelhuispakket Algemeen 26 sep, 13:28
Afbeelding
Museum Haarlem voortaan Verwey Museum Haarlem Algemeen 26 sep, 12:23
Afbeelding
Voetbal voor ongedocumenteerden; ‘Ik heb verder niets, geen huis, vrouw of kinderen’ Algemeen 26 sep, 12:09
Afbeelding
Zingende felicitaties voor herkozen Jos Wienen Algemeen 26 sep, 11:02
Afbeelding
Balkonbrand op Stationsplein blijkt vuurkorf 112-nieuws 25 sep, 22:10
Afbeelding
Elektrische auto uitgebrand op Erasmuslaan 112-nieuws 25 sep, 05:14
Afbeelding
Haarlem presenteert: De Recyclewagen Algemeen 24 sep, 12:41
Afbeelding
Heel Haarlem trapt door! Algemeen 24 sep, 09:31
Afbeelding
Verdachte opgepakt na beroving 85-jarige vrouw in Haarlem 112-nieuws 22 sep, 12:35
Afbeelding
Aftellen naar Dutch Sustainable Fashion Week Haarlem (6 tot en met 12 oktober) Algemeen 22 sep, 12:20
Afbeelding
Waarom is optimale integratie van werknemers belangrijk voor uw bedrijf? Algemeen 22 sep, 11:41
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief