Coornhert-excursie naar Gouda en Dordrecht

Algemeen
Afbeelding
(Foto: )

HAARLEM - De Coornhert Stichting Haarlem en de Historische Vereniging Haerlem houden a.s. zaterdag 27 augustus een bijzondere dagexcursie naar Gouda en Dordrecht. Aanmelden kan nog tot en met donderdag 25 augustus. Dit is een van de evenementen in het kader van het Coornhert500-jaar 2022, waarin het vijfhonderdste geboortejaar van de vermaarde humanist Coornhert (1522-1590) wordt herdacht.

Opgeven kan nog tot en met donderdag 25 augustus

Coornhert woonde en werkte bijna 40 jaar in Haarlem. Hij was stadssecretaris van Haarlem en een van de topadviseurs van Willem van Oranje. Iedereen is welkom om aan de excursie deel te nemen. De excursie gaat ’s morgens naar Gouda, waar Coornhert de laatste paar jaar van zijn leven woonde. Het programma daar bestaat uit een bezoek onder leiding van enkele gidsen aan de schitterende Sint-Janskerk van enkele gidsen, en een stadswandeling langs plaatsen die aan Coornhert herinneren.

Coornhert ligt begraven in de Janskerk waar ook een prachtig zestiende-eeuws raam is met als thema een van zijn belangrijkste ideeën: de vrijheid van geweten. Ook wordt een dit jaar geopend museum bezocht, gewijd aan Coornhert. Gouda viert trouwens dit jaar 750 jaar stadsrechten. Na de gezamenlijke lunch staat Dordrecht op het programma, waar in juli 1572 (dit jaar 450 jaar geleden) op initiatief van Willem van Oranje twaalf opstandige steden, waaronder Haarlem, bijeenkwamen Hier werd besloten de Opstand tegen Spanje gezamenlijk te gaan financieren. Een revolutionaire daad.

Deze ‘Eerste Vrije Statenvergadering’ is een belangrijke gebeurtenis uit het jaar 1572. Dit wordt wel de ‘geboorte van Nederland’ genoemd. In het najaar van 1572 werd Coornhert secretaris van deze ‘Vrije Staten van Holland’. Een bezoek wordt gebracht aan de plek waar het in 1572 allemaal gebeurde, nu het recente vernieuwde museum ‘Het Hof van Nederland’.

De deelnemersbijdrage (all in, lunch etc.) is € 30,- p.p. Aanmelding tot en met donderdag 25 augustus via haerlem.nl. Hierop ook nadere informatie over het programma. Vertrek 8.30 vanaf parkeerterrein bij Ikea.