Dagelijks moment voor vreugde en verdriet in Grote of St.-Bavokerk

Algemeen
Een Moment in het koor in de Grote of St.-Bavokerk
Een Moment in het koor in de Grote of St.-Bavokerk (Foto: Tom de Haan)

HAARLEM - Vanaf 1 september start een dagelijks moment in de Grote of St.-Bavokerk, om midden in de stad even stil te staan bij wat je bezig houdt. Het monumentale koorhek wordt hier speciaal voor geopend. Elke werkdag tussen 12.30 en 13.00 uur is iedere Haarlemmer van harte welkom voor een moment van stilte en bezinning.  

Stilstaan in het midden van de stad Het is 12.30 uur, de kleine bel luid en het deuren van het monumentale koorhek worden geopend. Op de tafel branden twee kaarsen en er liggen twee lege boeken met een per erbij. Eén heeft het opschrift ‘Vreugde’ en het ander ‘Verdriet’. Bezoekers ontvangen een kaarsje en een boekje met uitleg en wisselende tekst: een uitnodiging om even de tijd te nemen voor je eigen hoop en vreugde, je wanhoop en je verdriet.

Ieder mag het op zijn of haar eigen manier invullen. In stilte zitten, de tekst lezen, het kaarsje branden of iets schrijven in één of beide boeken. Ook alleen er zijn is prima. Elke maandag om 12.45 uur is er een korte viering en worden de woorden die mensen de week ervoor in de boeken hebben opgeschreven verwoordt in een gebed, ondersteund met orgelspel.  

Voor alle Haarlemmers In het voorjaar was er een succesvolle proefperiode, waarbij het voor de meeste bezoekers een bijzondere verrassing bleek te zijn. ‘Een moment voor je ziel, waar vind je dat nog?’  Nu wordt het een vast moment voor alle Haarlemmers en toeristen.

De kerk stelt tijdens ´Een Moment´ niet het evangelie of de bijbel centraal, maar juist het hart of de ziel van de bezoekers. Elke werkdag een moment voor je eigen verdriet en vreugde. Vrij om te bezoeken, zo weinig of vaak als je wenst. Meld bij de kassa dat je komt voor ‘Een Moment’ en je hoeft geen entree te betalen.