Kunst Centrum Haarlem opent culturele seizoen

Algemeen
Haarlemse stadsgezichten, 6 keer anders.
Haarlemse stadsgezichten, 6 keer anders. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Vanaf 1 september zijn er Haarlemse stadsgezichten te zien van zes verschillende kunstenaars. En op 9 september is het Kleinste museum van Haarlem gevuld met de verzameling pennen van de Haarlemmer Johan Booij.

In de tentoonstelling ‘Stad van de verbeelding, Haarlem 6x anders’ laten 6 kunstenaars Haarlem zien vanuit verschillende standpunten. De twee Haarlemse kunstenaren en Stefan de Groot en Herman van Gelder presenteren hun werk voor het eerst in Kunst Centrum Haarlem. Van Herman van Gelder zijn er Plein Air werken te zien. Herman schildert bijna iedere week ergens in de buitenlucht in Haarlem en omgeving. Hij maakt snelle kleine olieverfschilderijen, tafereeltjes waar zijn oog op valt. De Haarlemse multimediakunstenaar Stefan de Groot loopt ook al schetsend door de stad. Daarbij kijkt hij vooral omhoog. Zijn schetsen werkt hij uit op de iPad en die schilderijen worden dan op metaal afgedrukt.

Bekend en geliefd in de kunstuitleen

De vier andere deelnemers zijn bekenden van de kunstuitleen. De eigentijdse schilderijen van Sander van Walsum zijn uniek wat kleurgebruik betreft. Sander maakte een serie nieuwe werken van ongebruikelijke plekken in Haarlem. De litho’s van Jeroen Hermkens zijn zeer geliefd en altijd uitgeleend. Ter gelegenheid van deze tentoonstelling is Jeroen in zijn ladekasten gedoken om te kijken welke Haarlemse stadsgezichten hij nog heeft. Ook Arthur Martin is ook een bekende van Kunst Centrum Haarlem. Vier van zijn foto’s uit de serie Haarlem ’10 zijn op nu eigentijdse wijze ingelijst én opnieuw te bewonderen. Blijvend fascinerend zijn de fotocollages van Welmoed Schmidt. Van Haarlem maakte ze twee verschillende stadsgezichten waar van alles op te ontdekken is.

Pennen, pennen en nog meer pennen

In het Kleinste museum van Haarlem is dit keer een deel van de verzameling pennen van de Haarlemmer Johan Booij te zien. Het is een klein deel van zijn verzameling van ruim 125.000 pennen! Johan Booij is een echte passievolle verzamelaar. Hij heeft pennen in allerlei soorten en modellen, gekke vormen en vreemde afmetingen. Pennen met een lampje, een meetlint, een mesje, een puzzel en een aansteker. En ook pennen uitgegeven voor speciale gelegenheden zoals de serie pennen voor de viering van Haarlem 750 jaar. Op zijn woning in Haarlem-noord heeft hij een etage gebouwd: een penhuis. 

Haarlemse Stadsgezichten, 6 keer anders.