Politieke cartoons in het Provinciekantoor

Algemeen
Maria-Therese en Maria-Francesca op het Houtplein bij een cartoon van hun landgenoot Pedro Molina.
Maria-Therese en Maria-Francesca op het Houtplein bij een cartoon van hun landgenoot Pedro Molina. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Vorige week bezochten twee vrouwen uit Nicaragua de tentoonstelling ‘De ontmaskerde macht’ in het Provinciekantoor: Maria-Therese en Maria-Francesca. De eerste woont en werkt in Berlijn, de tweede studeert in Tarragona in Spanje. Ze wilden wel hun verhaal vertellen, maar uit angst voor represailles niet met hun achternaam in de krant en ook niet met hun gezicht op de foto.

De twee waren er op uitnodiging van de Stedenband Haarlem-Mutare. Voorzitter Dik Bol, die achtmaal Nicaragua als lid van het Nicaragua Comité Haarlem het land had bezocht, heeft samen met Tjeerd Royaards van Cartoon Network de tentoonstelling op verzoek van het Provinciehuis samengesteld.

Pedro Molina

Op de eerste verdieping hangen twintig politieke cartoons, o.a. van Pedro Molina uit Nicaragua. Een cartoonist die wereldwijd prijzen won en door zijn kritische en scherpe tekeningen op het regime uit angst voor opsluiting als politiek vluchteling uitweek naar de VS. Dik: “Hij was hier tijdens de Stripdagen in juni en is toen doorgereisd naar Berlijn. Daar heeft de groep van Maria-Therese hem ontvangen. Het regime in hun land begint steeds meer op dat van Noord-Korea te lijken. Iedereen die het niet eens is met de grote baas Daniel Ortega en zijn vrouw, die voor het gemak vicepresident is, belandt in de gevangenis.”

Herkozen dankzij corruptie

In 2021 werd Ortega ‘herkozen’, niet door het volk maar dankzij corruptie. Molina maakte er een scherpe cartoon over. Je ziet een hardlooprace waarbij alle presidentiële kandidaten rechtsaf de gevangenis ingaan en alleen de winnaar Ortega de finish haalt. Maria-Therese die afstudeerde op duurzame toerisme: “In 2018 gingen veel grootouders de straat op na verlaging van hun pensioen. De politie greep hardhandig in. Studenten gingen meedoen en het sloeg over naar de grote steden. Driehonderd demonstranten werden in koelen bloede doodgeschoten. De vlam sloeg later weer in de pan toen een grote bosbrand in een door UNESCO beschermde natuurgebied uitbrak. De regering deed niets omdat ze daar China een kanaal wil laten bouwen.”

Cartoons geven moraal

Maria-Therese heeft een werkvisum. “Ik ben een van de gelukkigen, veel vrienden vragen asiel aan en zitten allemaal in een asielzoekerscentrum in Hamburg. De cartoons van Molina geven ons, maar vooral ook de mensen in ons land energie om door te gaan met de protesten. Ze houden de moraal hoog. Het lucht ook op als je moet lachen om een situatie die niet goed is. Mensenrechten bestaan niet meer in mijn land. En de wereld weet niet hoe erg de mensen daar lijden. Ortega laat links en rechts tegenstanders oppakken. Er zijn voor zover we weten tweehonderd politieke gevangen. De hygiëne in de gevangenissen is erbarmelijk. Mensen mogen niet lezen en schrijven. Sommigen zitten al vier jaar vast.”

De tentoonstelling blijft hangen tot 30 september.

Tekst: Willem Brand

Afbeelding
Afbeelding