‘Pindakaas is een kei duurzaam product’

Algemeen
Allemaal aan de duurzame pindakaas.
Allemaal aan de duurzame pindakaas. (Foto: De Pindakaaswinkel )

HAARLEM - 105 zonnepanelen op het dak, zoveel mogelijk plasticvrij verpakt en een kantoor gemaakt van zoveel mogelijk gerecycled materiaal. Bij De Pindakaaswinkel staat duurzaamheid hoog in het vaandel. “Niet zo gek, want pindakaas is blijkbaar een kei duurzaam product,’’ vertelt de denker van de Pindakaaswinkel Chiel Spruitenburg.

“Duurzaamheid is een van de unieke eigenschappen van de pindaplant,’’ vertelt Chiel. “De pindaplant vangt namelijk onder andere stikstof op en laat deze weer in de grond achter. Hierdoor laat het de grond dus bemest achter! Bovendien heeft de pindaplant de laagste C02-uitstoot en het minste watergebruik in verhouding met andere noten.’’

Dit is de reden waarom oprichter Michiel Vos, van oorsprong bio-boer, aan de slag ging met pindakaas. En ondanks de razende populariteit is deze manier van werken is nog altijd terug te vinden in het gehele productieproces. Zo maken de zonnepanelen de productie energieneutraal en zijn alle potten pindakaas palmolievrij. “Daarnaast werken we bij De Pindakaaswinkel vanuit de gedachte van de ‘Gouden Driehoek’. Deze laat ons zien hoe De Pindakaaswinkel een duurzaam product creëert zonder daarvoor smaak of gezondheid op te hoeven.’’


Gouden driehoek

De andere 2 punten van de gouden driehoek zijn volgens Chiel ‘lekker van smaak’ en ‘kerngezond’. “Pindakaas zit namelijk vol eiwitten, vitamines en mineralen. En met smaken zoals Karamel Zeezout, Stroopwafel Kaneel en Appeltaart kan ook met de smaak niets misgaan. Met al deze factoren samen zet de pindakaaswinkel pindakaas op het voetstuk dat het verdient. Maar bepaal vooral voor jezelf wat je ervan vindt. Dit kan je doen door de Pindakaaswinkel in Haarlem op de Grote Houtstraat een bezoekje te geven.”

Afbeelding