Expositie Kleed-je-goed in het Kweekcafé

Algemeen
Expositie Kleed-je-goed in het Kweekcafé.
Expositie Kleed-je-goed in het Kweekcafé. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Nieuwe sneakers, jack of jurk, daar wordt toch iedereen blij van? Toch is het kopen van nieuwe kleren iets om bij stil te staan. De kledingindustrie is namelijk een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en daar wordt niemand vrolijk van. Om één spijkerbroek te maken is bijvoorbeeld wel 7000 liter schoon water nodig. Veel modemerken gebruiken synthetische stoffen. Deze niet-natuurlijke stoffen zijn medeverantwoordelijk voor plastic soep! En dan hebben we het nog niet eens over de slechte arbeidsomstandigheden in de naaiateliers. 

De expositie Kleed-je-goed in het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin is te zien vanaf vrijdag 9 september en gaat in op de negatieve aspecten van de textielindustrie én wat je zelf kunt doen om op een goede manier met kleding om te gaan. Kijken en doen De expositie is voor alle leeftijden. Voor kinderen zijn er leuke opdrachten, ze kunnen op kleding labels kijken waar de kleding vandaan komt, textiel sorteren en een spel spelen over het leven van een spijkerbroek, van katoenbolletje tot circulaire jeans! Op kleine, gekleurde briefjes kunnen mensen hun ideeën opschrijven. Deze briefjes worden met knijpertjes opgehangen aan een droogmolen en vormen het hart van de expositie. Een van de jonge bezoekers kwam met de volgende oplossing: “Kleding pas weggooien als het echt niet meer gedragen kan worden en anders aan een ander geven.” 

Waar en wanneer 

De expositie Kleed-je-goed is vanaf vrijdag 9 september gratis te bezoeken in het Kweekcafé in de Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9, 2023 JC Haarlem. Het café is alle dagen geopend, behalve dinsdag en donderdag. Deze tentoonstelling over de wereld van kleding is er op initiatief van de gemeente Haarlem en sluit aan bij de Textiel Race die volgende week begint op tien Haarlemse scholen en de Dutch Sustainable Fashionweek die georganiseerd wordt van 6 t/m 12 oktober 2022.