Buurtcafé voor mantelzorgers in Haarlem-Noord

Algemeen
Extra locatie buurtcafé voor mantelzorgers in Haarlem-Noord
Extra locatie buurtcafé voor mantelzorgers in Haarlem-Noord (Foto: Rap Fotografie/Ramon Philippo)

HAARLEM - Mantelzorgers, mensen die langdurig en intensief voor een naaste zorgen, hebben veel steun aan ontmoeting met elkaar. Dat is bekend. In Haarlem vinden dan ook regelmatig van zulke ontmoetingen plaats. Een daarvan, het Buurtcafé voor Mantelzorgers breidt uit naar een extra locatie in Haarlem-Noord.

Gezelligheid staat voorop

“Café; het klinkt ontspannen”, zegt Nicky Merbis, Mantelzorgconsulent bij Tandem – Centrum voor Mantelzorgondersteuning. “Die gezellige ontmoeting is dan ook waar het vooral om draait.” Daarmee is het Buurtcafé voor mantelzorgers een echte aanvulling op ander aanbod voor mantelzorgers. Denk bijvoorbeeld aan de diverse ‘lotgenotengroepen’ en ‘workshops’. “Dat zijn groepen waar de zorg voor een partner of gezinslid echt centraal staat en de aanleiding is om samen te komen. Maar het blijkt dat het voor veel mantelzorgers ook best wel wat lichter en laagdrempeliger mag. Gewoon binnenlopen, ontdekken dat je elkaar bijvoorbeeld al van kinds af aan kent uit de buurt. En dan blijkt dat deelnemers toch ook vanzelf bij het onderwerp mantelzorg uitkomen. We krijgen bezoekers van alle leeftijden. Mensen die voor een partner met bijvoorbeeld dementie zorgen. Maar ook ouders die intensief zorg hebben voor een kind met een ziekte of handicap.”

Da Vinci en Wijkcentrum De Horizon

Samenwerkende welzijnspartners in Haarlem, waaronder Ellen Kestens vanuit het Odensehuis Schalkwijk, gingen in juni 2021 van start met een Buurtcafé voor Mantelzorgers in Da Vinci in Haarlem. Daar is nu een tweede locatie in Haarlem bijgekomen, wijkcentrum De Horizon, Ambonstraat 2 in Haarlem-Noord. De komende tijd opent het Buurtcafé nog vier keer zijn deuren. Op dinsdag- of woensdagmiddag van 14.30 – 16.30 uur.

Woensdag 28 september in Ontmoetingscentrum Da Vinci, Leonardo da Vinciplein 73.

Dinsdag 25 oktober in Wijkcentrum De Horizon, Ambonstraat 2.

Woensdag 30 november dan weer in Da Vinci.

En dinsdag 20 december weer in Wijkcentrum De Horizon.

Het Buurtcafé voor mantelzorgers wordt georganiseerd door deelnemers aan het Netwerk Kwetsbare Ouderen. Interesse in meer activiteiten en ontmoetingen voor mantelzorgers? Dat kan via www.tandemmantelzorg.nl/agenda. Of bel 023-8910610.