Voetbal voor ongedocumenteerden; ‘Ik heb verder niets, geen huis, vrouw of kinderen’

Algemeen
Een potje voetballen is goede afleiding voor 'Marco'.
Een potje voetballen is goede afleiding voor 'Marco'. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Je zult maar 42 jaar jong zijn en al 18 jaar zonder documenten in Nederland wonen. Dat gold voor een van de twee mannen die tijdens de Vredesweek meedeed aan de vriendschappelijke voetbalwedstrijd op touw gezet door Stem in de Stad in het Kenaupark.

Sport is goed voor mijn hersenen

Er waren twee sportbegeleiders, Jeroen van Hoessel van Sportfever en Dennis van der Snoek van Sport Support. Ook aanwezig was Wout Visser, de persoonlijke begeleider van de hierboven geïntroduceerde man. Suzan Nicolai, begeleider van ongedocumenteerden van Stem in de Stad: “Wout heeft hem gemotiveerd om langs te komen. Jeroen en Dennis hebben meegeholpen met de organisatie van het voetballen en wandelen.”

Twee tegen twee

De verslaggever was wat verlaat, het partijtje was afgelopen, maar voor de foto wilden ze nog wel even kort een twee tegen twee potje doen. Erna vroeg de krant de al 18 jaar zonder documenten in Nederland verkerende voetballer het hemd van het lijf. In gebroken Nederlands schetst hij een beeld van zijn leven. Na vier jaar AZC werd hij afgewezen, hij ging in hoger beroep dat weer werd afgewezen. Toen in Libië, zijn land van herkomst, in 2011 de burgeroorlog uitbrak, veranderde zijn status en mocht hij weer naar het AZC. Maar de Nederlandse overheid vindt Libië desondanks een veilig land, dus was zijn aanvraag voor het Nederlanderschap op voorhand tot mislukken gedoemd. Maar ‘Marco’ (‘Noem mij maar zo’) wil niet terug. “Mijn vader was militair. Hij ging van huis en is nooit meer teruggekomen,” zegt hij. Hoe leeft hij hier? “Soms heb ik werk, soms niet. Ik maak schoon, help met verhuizen. Wil je mijn telefoonnummer?”

Sporten om geestelijk gezond te blijven

Suzan Nicolai: “We proberen hem te helpen waar we kunnen. Zo hebben we hem mee laten doen met de dagbesteding van Ecosol. Ook hebben we gratis sessies met een fysiotherapeut geregeld vanwege zijn hoofdpijn. Hij eet drie keer per week bij Stem in de Stad. Zoals je ziet werkt Stem samen met partners. Hij heeft net een afspraak met Dennis van Sport Support gemaakt.” Dennis vertelt dat hij ‘Marco’ heeft uitgenodigd om volgende week donderdag langs te komen in de Spaarnehal. Sport Support heeft daar sportactiviteiten op touw gezet voor mensen met een rugzakje. Inderdaad, “Marco’ is zeker iemand met een rugzakje. “Ik heb niks, geen huis, geen vrouw, geen kinderen. Het is moeilijk om zonder documenten vertrouwen te krijgen. Veel mensen zoals ik praten in zichzelf.”

Natuurlijk hoopte Suzan Nicolai op een grotere opkomst. ‘Marco’ was er blij mee: “Sport is goed voor mijn hersenen.”