Nieuw: Regenboogstadswandeling in Haarlem

Algemeen
Wandel mee met de eerste Regenboogstadswandeling in Haarlem.
Wandel mee met de eerste Regenboogstadswandeling in Haarlem. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Op zondag 9 oktober is er voor het eerst een Regenboogstadswandeling door de Haarlemse binnenstad. Stadsgids Fred Rosenhart neemt, als zijn alter ego Bob Rosé, het publiek mee langs plekken waar genoeg te vertellen is over de roze/gay-geschiedenis in de stad. De wandeling gaat om 14.00 uur van start en duurt ongeveer een uur.

De stadsgids laat zien waar de homo-uitgaansgelegenheden gevestigd waren, welke horecagelegenheden openlijk gay konden zijn en waar aangebeld moest worden. Bob Rosé vertelt de deelnemers over markante personen als Robert Long die in Haarlem woonde en hoe Astrid Nijgh haar carrière in Haarlem is begonnen. Maar ook vertelt hij over de roze geschiedenis van de stad en haar inwoners.

Homoseksualiteit was lang verboden

Bob Rosé legt uit: ”Wat leven we toch in goede tijden. Dat mag best wel eens gezegd worden. In de middeleeuwen en de eeuwen daarna was het geen pretje om anders te zijn. In Nederland was het zelfs nog tot 1811 verboden. Rond 1730 spraken de Haarlemse schepenen, de rechters uit die tijd, van ‘horriblen vuijligheid’ en de straffen hiervoor waren niet mals.”

Zwaarmoedig zal de Regenboogwandeling niet worden, belooft stadsgids Rosé. “We maken er een vrolijke wandeling van en laten de deelnemers op een andere manier naar hun mooie stad kijken! En natuurlijk eindigen we in de buurt van het Patronaat, waar later die dag het COC Songfestival plaatsvindt.”

Aanmelden Regenboogstadswandeling

De Regenboogwandeling is op zondag 9 oktober om 14.00 uur. Kaarten á €5,- kunnen gereserveerd worden via de mail hello@nolabelsfestival.nl. Aanmelders ontvangen een mail over betaling, daarna is de reservering definitief.

De Regenboogstadswandeling is een van de activiteiten die plaatsvinden in de week van 4 tot en met 11 oktober. Met als hoogtepunt het COC Songfestival op 9 oktober 2022 om 16.00 uur in het Haarlemse Patronaat. Informatie over het festival en de kaartverkoop zijn te vinden op de website en social mediakanalen van het COC Songfestival www.cocsongfestival.nl.