Groot Pop-Up Repair Café in provinciehuis Noord-Holland

Algemeen
Kinderen leren op deze manier ook dat spullen gerepareerd kunnen worden.
Kinderen leren op deze manier ook dat spullen gerepareerd kunnen worden. (Foto: Martin Waalboer)

HAARLEM - Stofzuiger stuk? Heeft je overhemd een gat? Je speelgoedauto een kapotte band? Of mist je knuffel een oog? Op zaterdag 15 oktober tijdens International Repair Day, organiseert de provincie Noord-Holland samen met drie lokale Repair Cafés, een groot Pop-up Repair Café in het provinciehuis in Haarlem. 

Waarom weggooien als iets ook gerepareerd kan worden? Van 10.00 tot 14.00 uur staan in de Johan Remkeszaal diverse reparateurs van Repair Cafés Vogelenzang, Overveen en Haarlem West klaar om, samen met de bezoekers die langskomen, spullen te repareren. Denk aan elektrische apparaten, speelgoed en kleding.

Slagingskans

Er is geen 100% garantie dat iets gerepareerd kan worden, de slagingskans is gemiddeld 60% Het Repair Café is gratis te bezoeken. Een vrijwillige bijdrage is welkom, deze gaat naar een goed doel. Neem gezellig kinderen mee, zij vinden het vaak interessant hoe kapotte spullen gemaakt worden.

Het aanschaffen van spullen veroorzaakt de meeste milieu-impact van de gemiddelde Nederlandse consument. Repareren in plaats van weggooien en nieuw kopen, verkleint deze impact. Rosan Kocken, gedeputeerde circulaire economie: “Langzamerhand zijn we er aan gewend om wat kapot is, weg te gooien. Omdat producten zo gemaakt worden dat ze lastig te repareren zijn, of omdat een nieuw product niet zo duur is en daarmee makkelijker en goedkoper is dan repareren. De provincie streeft naar een circulaire economie. Onze huidige wegwerp-mentaliteit past daar niet in; we maken afval én we hebben steeds grondstoffen nodig voor nieuwe producten (apparaten/kleding etc). Door veel meer te repareren, verspillen we minder kostbare grondstoffen, verminderen de co2 uitstoot en we verkleinen de afvalberg.”