Verantwoordelijkheid nieuwe posthuis overgedragen aan Stichting Posthuis

Algemeen
Voorzitter van Stichting Posthuis Zaanenpark laat de plannen voor het nieuwe Posthuis zien aan wethouder Eva de Raadt.
Voorzitter van Stichting Posthuis Zaanenpark laat de plannen voor het nieuwe Posthuis zien aan wethouder Eva de Raadt. (Foto: Gemeente Haarlem)

HAARLEM - De gemeente heeft woensdag 21 september symbolisch de verantwoordelijkheid voor de komst van het nieuwe Posthuis Zaanenpark gegeven aan Stichting Posthuis Zaanenpark. De twee partijen ondertekenden een samenwerkingsovereenkomst, waarin de afspraken en verantwoordelijkheden staan.

Toen het Posthuis in mei 2020 afbrandde, kwam Stichting Posthuis Zaanenpark met het idee om het pand samen met de buurt opnieuw op te bouwen en het pand te kopen. Zodat het nieuwe Posthuis écht van, voor en door de wijk wordt. De gemeenteraad stemde hierin mee.

Het nieuwe Posthuis wordt vooral een plek waar mensen samenkomen. “We bouwen een duurzaam Posthuis waar iedereen zich vrij moet voelen om in te lopen, terecht kan voor een kop koffie en waar we samen nieuwe ideeën kunnen bedenken om de buurt nog leuker te maken!”, vertelt bestuurslid Thijs.

Eva de Raadt, wethouder Vastgoed: “Met de ondertekening van deze samenwerkingsovereenkomst komt het nieuwe, duurzame Posthuis weer een stap dichterbij. Fijn om te zien dat zoveel mensen uit de buurt meehelpen om het project tot een succes te brengen. Het Posthuis is een uniek voorbeeld van het Uitdaagrecht en daar zijn we best trots op!”

Bij het Uitdaagrecht kunnen bewoners of initiatieven taken van de overheid overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Buurtbewoners weten vaak ook beter wat er nodig of wenselijk is in een wijk: een plek voor ontmoeting.

Plannen

De bestemming van het pand is maatschappelijk. Dat betekent dat commercieel gebruik niet is toegestaan. De grond waar het pand op staat, blijft van de gemeente. Daarover betaalt de stichting erfpacht. De verkoop vindt plaats als het Posthuis herbouwd is.