‘Levensgevaarlijke verkeerssituaties in Haarlem Zuid-West spuugzat’

Algemeen
Elke dinsdag van de maand gaan ouders actievoeren.
Elke dinsdag van de maand gaan ouders actievoeren. (Foto: Joosje Campfens)

HAARLEM - Joosje Campfens is het zat. De gevaarlijke verkeerssituaties in Haarlem Zuid-West zijn al jaren een doorn in het oog. Afgelopen weken riep zij op om actie te voeren. Dinsdag 4 oktober was het dan zover.

Het was vroeg, 7.45 uur om precies te zijn. Maar dan is er al genoeg verkeer op de been. Campfens stond met 20 bezorgde ouders bij het Friethuys in de Van Oosten de Bruijnstraat, bewapend met spandoeken om aandacht te geven aan de gevaarlijke verkeerssituaties.

Met een mooi betoog, flyers en andere promotie komt ze op voor de 3000 leerlingen die dagelijks langsfietsen om naar school te gaan. Op de flyer stond: Bezorgde ouders zijn de levensgevaarlijke verkeerssituaties in Haarlem Zuid-West spuugzat. Help je mee?’ 

Campfens en haar kinderen wonen zelf in Zuid-West. Sinds begin dit jaar ergert ze zich groen en geel aan de gevaarlijke verkeerssituaties in de woonwijk. Eerder dit jaar werd haar dochter bijna van haar step gereden door een vrachtwagen. Toen was de maat vol en besloot ze actie te gaan voeren. ‘’We gaan elke eerste dinsdag van de maand actievoeren in een andere straat, net zolang totdat er iets aan de wegen verandert.”

Maar wat wil zij verandert zien? 

De snelheid van gemotoriseerd verkeer moet omlaag. 

Vrachtverkeer alleen na 19.00 en voor 7.30 uur.

Fietsstraten op De Pijlslaan, Schouwtjesbrug en Schouwtjeslaan.

Schoolstraten rondom scholen.

Campfens wil  ook dat de Wagenweg een maximale rijsnelheid van 30 kilometer per uur moet krijgen. Ook vindt ze dat het rondom basisscholen autovrijer moeten worden. Ze benadrukt dat in de wijk zeven scholen zitten.

7000 kinderen op de fiets

De moeder uit Zuid-West  werkt al jaren samen met mobiliteitsexpert Geert Kloppenbrug die onder meer in Haarlem meerdere filmpjes heeft gemaakt over de levensgevaarlijke situaties op straat in de ochtendspits. Volgens hem zijn er in Haarlem jaarlijks zo’n 80 miljoen binnenstedelijke autoritten en moeten 7.000 middelbare scholieren in een klein hoekje van Haarlem dagelijks naar school. En dat vaak allemaal in uurtje tijd in de ochtend. In de ochtendspits vliegen auto’s op weg naar werk, pakketdiensten en vrachtwagens door die straten bij de middelbare scholen. In de video’s op Youtube, genaamd Fietsers zijn daar kanonnenvoer’, toont Geert tot welke gevaarlijke situaties dit leidt. 

“We doen er alles aan om ze veilig en gezond te houden: we verhuizen naar een keurig huis in een woonwijk waar klimrekken uittorenen boven de zachte rubberen tegels, we hangen brandalarmen en koolstofmonoxide meters op, en schaffen dure zitjes aan voor op de fiets of in de auto. We speuren de buurt af op zoek naar een betrouwbare oppas, hechten waarde aan gezonde voeding. We zetten tijdsloten op games en smartphones, we vertellen ze om niet met vreemden te chatten. De school hoort ook een veilige leer- en leefomgeving zijn. Anti-pestprogramma’s, faalangstmeetings, IB’ers, oudergesprekken, het kan niet op, want school moet een plek zijn waar een kind zich vrij en zonder angst kan ontwikkelen. Ook vanuit de gemeenten zijn er honderden regels om onze kinderen veilig op te laten groeien

Maar waarom richten we de scholen en woonkamers wél veilig in, maar de straten waar deze kinderen overheen moeten niet? Waarom lopen kinderen tussen de vier en achttien jaar zoveel gevaar zodra ze een voet buiten de deur zetten? Simpelweg omdat de doorstroom van gemotoriseerd verkeer altijd op één staat, zelfs in gebieden waar fietsers en voetgangers in de meerderheid zijn.

De onafhankelijkheid en veiligheid van het kind staat op het spel. We willen toch allemaal dat ze nu of op een dag zelfstandig naar het sportveld, vrienden, of de bioscoop kunnen fietsen? En graag zonder bang te zijn dat je kind aangereden wordt.”

De eerstvolgende actie is 1 november,  de eerste dinsdag van november. Dan zal Campfens met andere bezorgde ouders bij de Wagenweg staan. We zijn dan vanaf de Bos en Vaartschool tot de Spanjaardslaan. 

Kijk voor meer informatie en tijden van de actie op: