Elke dinsdag van de maand gaan ouders actievoeren.
Elke dinsdag van de maand gaan ouders actievoeren. (Foto: Joosje Campfens)

‘Levensgevaarlijke verkeerssituaties in Haarlem Zuid-West spuugzat’

Algemeen

HAARLEM - Joosje Campfens is het zat. De gevaarlijke verkeerssituaties in Haarlem Zuid-West zijn al jaren een doorn in het oog. Afgelopen weken riep zij op om actie te voeren. Dinsdag 4 oktober was het dan zover.

Het was vroeg, 7.45 uur om precies te zijn. Maar dan is er al genoeg verkeer op de been. Campfens stond met 20 bezorgde ouders bij het Friethuys in de Van Oosten de Bruijnstraat, bewapend met spandoeken om aandacht te geven aan de gevaarlijke verkeerssituaties.

Met een mooi betoog, flyers en andere promotie komt ze op voor de 3000 leerlingen die dagelijks langsfietsen om naar school te gaan. Op de flyer stond: Bezorgde ouders zijn de levensgevaarlijke verkeerssituaties in Haarlem Zuid-West spuugzat. Help je mee?’ 

Campfens en haar kinderen wonen zelf in Zuid-West. Sinds begin dit jaar ergert ze zich groen en geel aan de gevaarlijke verkeerssituaties in de woonwijk. Eerder dit jaar werd haar dochter bijna van haar step gereden door een vrachtwagen. Toen was de maat vol en besloot ze actie te gaan voeren. ‘’We gaan elke eerste dinsdag van de maand actievoeren in een andere straat, net zolang totdat er iets aan de wegen verandert.”

Maar wat wil zij verandert zien? 

De snelheid van gemotoriseerd verkeer moet omlaag. 

Vrachtverkeer alleen na 19.00 en voor 7.30 uur.

Fietsstraten op De Pijlslaan, Schouwtjesbrug en Schouwtjeslaan.

Schoolstraten rondom scholen.

Campfens wil  ook dat de Wagenweg een maximale rijsnelheid van 30 kilometer per uur moet krijgen. Ook vindt ze dat het rondom basisscholen autovrijer moeten worden. Ze benadrukt dat in de wijk zeven scholen zitten.

7000 kinderen op de fiets

De moeder uit Zuid-West  werkt al jaren samen met mobiliteitsexpert Geert Kloppenbrug die onder meer in Haarlem meerdere filmpjes heeft gemaakt over de levensgevaarlijke situaties op straat in de ochtendspits. Volgens hem zijn er in Haarlem jaarlijks zo’n 80 miljoen binnenstedelijke autoritten en moeten 7.000 middelbare scholieren in een klein hoekje van Haarlem dagelijks naar school. En dat vaak allemaal in uurtje tijd in de ochtend. In de ochtendspits vliegen auto’s op weg naar werk, pakketdiensten en vrachtwagens door die straten bij de middelbare scholen. In de video’s op Youtube, genaamd Fietsers zijn daar kanonnenvoer’, toont Geert tot welke gevaarlijke situaties dit leidt. 

“We doen er alles aan om ze veilig en gezond te houden: we verhuizen naar een keurig huis in een woonwijk waar klimrekken uittorenen boven de zachte rubberen tegels, we hangen brandalarmen en koolstofmonoxide meters op, en schaffen dure zitjes aan voor op de fiets of in de auto. We speuren de buurt af op zoek naar een betrouwbare oppas, hechten waarde aan gezonde voeding. We zetten tijdsloten op games en smartphones, we vertellen ze om niet met vreemden te chatten. De school hoort ook een veilige leer- en leefomgeving zijn. Anti-pestprogramma’s, faalangstmeetings, IB’ers, oudergesprekken, het kan niet op, want school moet een plek zijn waar een kind zich vrij en zonder angst kan ontwikkelen. Ook vanuit de gemeenten zijn er honderden regels om onze kinderen veilig op te laten groeien

Maar waarom richten we de scholen en woonkamers wél veilig in, maar de straten waar deze kinderen overheen moeten niet? Waarom lopen kinderen tussen de vier en achttien jaar zoveel gevaar zodra ze een voet buiten de deur zetten? Simpelweg omdat de doorstroom van gemotoriseerd verkeer altijd op één staat, zelfs in gebieden waar fietsers en voetgangers in de meerderheid zijn.

De onafhankelijkheid en veiligheid van het kind staat op het spel. We willen toch allemaal dat ze nu of op een dag zelfstandig naar het sportveld, vrienden, of de bioscoop kunnen fietsen? En graag zonder bang te zijn dat je kind aangereden wordt.”

De eerstvolgende actie is 1 november,  de eerste dinsdag van november. Dan zal Campfens met andere bezorgde ouders bij de Wagenweg staan. We zijn dan vanaf de Bos en Vaartschool tot de Spanjaardslaan. 

Kijk voor meer informatie en tijden van de actie op:

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Haarlem

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Een tweede studiekans voor werknemers Noppes en RataPlan Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Wie is de Mol 2023: dit weten we nu al VIDEO 27 nov, 17:23
Afbeelding
Terugblik Wie is de Mol 2023 in Haarlem: dit gebeurde er VIDEO 27 nov, 17:23
Afbeelding
Column GGD: Druk, rustig, druk Partnerbijdrage 27 nov, 08:55
Afbeelding
Stille Tocht tegen Black Friday trekt aandacht met doodskist Algemeen 27 nov, 08:33
Afbeelding
Lancering Kennemer Impact Helpdesk: Helpdesk voor ondernemers Algemeen 26 nov, 14:04
Afbeelding
De Vlaamseweg in Haarlem krijgt weer bomen; Haarlemse Bomenwachters zijn blij Algemeen 26 nov, 12:16
Afbeelding
Herdrukken boeken over Bavokerk wegens groot succes Algemeen 26 nov, 12:09
Afbeelding
The Rhythm of the Night op locatie HAL van het Frans Hals Museum Algemeen 26 nov, 11:30
Afbeelding
Uitgaan in Haarlem, wereldster Karsu laat ouderen bewegen in de Philharmonie Uit 25 nov, 11:20
Afbeelding
Shoptips voor Black Friday en Cyber Monday in Haarlem Algemeen 25 nov, 07:11
Afbeelding
Lokaal adverteren in Haarlem: daarom het Haarlems Nieuwsblad Algemeen 24 nov, 16:34
Afbeelding
Vier handen op één vleugel: Elsbeth Remijn en Claudette Verhulst treden op in Spaarndam Uit 24 nov, 15:24
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Haarlem

Op Rodi Haarlem volg je het laatste nieuws uit Haarlem. Rodi Haarlem informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Haarlem

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Haarlem in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief