Petra Storm op haar geliefde handbike die haar weer vrijheid geeft.
Petra Storm op haar geliefde handbike die haar weer vrijheid geeft. (Foto: Willem Brand )

Haarlem oktober borstkankermaand: ‘Blijf onderzoek naar genezing steunen!

Algemeen

BLOEMENDAAL - Ieder jaar staat de maand oktober in het teken van aandacht voor borstkanker. Organisaties, instellingen en stichtingen creëren bewustzijn en laten zien hoe belangrijk het is om onderzoek naar genezing te blijven steunen. Inloophuis Kennemerland helpt (ex) kankerpatiënten hoe weer verder te leven met of na kanker. Een van de gasten is Petra Storm uit Bloemendaal. Dit is haar verhaal.

Ik had een time-out na het vaststellen van het behandelplan moeten nemen

Anderhalf jaar leefde Petra Storm (61) na de diagnose borstkanker met heel veel stress in een oncontroleerbare snelkookpan. Door de chemo kreeg ze een hartinfarct, later volgde een bestralingslongontsteking. “Door al die complicaties ben ik langs het randje gegaan. Nu pas kom ik tot rust en kan ik terugdenken aan wat is geweest.”

In de huiskamer van haar Bloemendaalse woning vertelt Petra haar verhaal. “Barbara van der Weiden, coördinator van het Inloophuis in Santpoort benaderde me: of ik met de krant wilde praten. Ze zei: het wordt vast een prachtig verhaal. Ik vond ‘t een eer.”

Knock-out uit onverwachte hoek

“Ik was heel verbaasd dat ik borstkanker kreeg. Ik heb al heel lang veel problemen met mijn gewrichten. Dat hoort bij mij. Vandaar ook de handbike. Ik had in 2017 en 2018 zware griep gehad en was sinds 2019 meer op mijn voeding gaan letten en nog meer op beweging. Ik zwom vijf keer per week en fietste veel en plots kwam de diagnose borstkanker als een knock-out uit onverwachte hoek. Later dacht ik: die kiem is al eerder gelegd. Ineens kwam mijn leven met piepende remmen tot stilstand. Tegelijk word je in een soort sneltrein getrokken. Om me heen werd gedaan of we enorme haast hadden.”

Het hele pakket

“Ik kwam in aanmerking voor het hele pakket aan behandelingen. Ik dacht: dat is mazzel. Pas veel later wist ik: ik had pech want ze moesten alle behandelingen op me loslaten. Ik was de onwetende brave patiënt, die nog harder rende dan zij renden. In mei 2021 heb ik door de chemo een hartinfarct gekregen. Het eerste wat ik zei nadat ik gedotterd was: ik sta stil op een stationnetje. Ik was blij dat ik een stukje kon reflecteren. Toen na een jaar de behandelingen klaar waren zei de Mammacare-verpleegkundige: nu gaat het pas beginnen. Wat raar, dacht ik, dat jullie dat zeggen nadat jullie mij een jaar met zorg omringd hebben en dat dat nu ophoudt terwijl ‘t pas begint.”

Hartinfarct en longproblemen

Achteraf vindt Petra dat zij te snel overal in mee is gegaan. Na het hartinfarct kreeg ze door de bestralingen een bestralingslongontsteking. “Die longontsteking leek de radiotherapeut van het AVL onwaarschijnlijk. Zij zei: ik heb alle statistieken erbij gepakt. Maar ik had alle symptomen en dat had ik de artsen ook al verteld. Via de spoed kreeg ik toen prednison mee naar huis. Mevrouw, het is goed dat u vandaag gekomen bent, werd er gezegd. Kijk even in het dossier, zei ik, ik heb dit al acht dagen terug gemeld.”

Inloophuis

Petra snapt, zegt ze, dat artsen incalculeren dat je schade overhoudt. Ze weet nu ook dat alles heeft tegengezeten. “Ik heb moeten leren om op te komen voor mezelf en de ander niet als autoriteit te zien. De rode draad is dat ik me niet gezien en gehoord voelde. Jij wordt gezien als tumor en niet als mens. In het Inloophuis voel ik elke week als ik kom een warm welkom. De woensdagochtend is ook heilig. Ik kan er zijn wie ik ben en heb daar nooit een masker op. Als ik het zou kunnen overdoen, zou ik een time-out nemen op het moment dat het behandelplan duidelijk was. Ik wil dat andere vrouwen meegeven: neem de tijd als je die nodig hebt, want het gaat om jou!”

“De handbike is mijn vrijheid”

Vlak voordat we de foto maken, vertelt Petra hoe ze op de handbike op het parkeerterrein van het ziekenhuis elke dag een stukje verder fietste. “Ik had de eenpersoonskamer tot garage gebombardeerd. Daar begon ik mijn conditie op te bouwen. De handbike, dat is mijn vrijheid.”

Activiteiten in Haarlem eo

Inloop voor jongeren en jongvolwassenen tussen 18 en 39 jaar met kanker. Datum: dinsdag 25 oktober. Tijd: 19.30 - 21.00 uur. Locatie: Adamas, centrum voor leven met en na kanker. Eugenie Prévinaireweg 61 2151 BB Nieuw-Vennep.

Een speciale verwendag voor maximaal 8 vrouwen i.s.m. Stichting Contacthond. Onderzoek waar je staat, waar je diep in je hart heen zou willen en wat daar aan de weg staat.Datum en tijdstip: Zondag 6 november van 09:30 - 16:00 uur. Locatie: Stichting Contacthond, Spieringweg 583-A in Vijfhuizen. Kosten: Deze verwendag, inclusief lunch en drankjes, kan dankzij een fonds aangeboden worden voor maar 50 euro per persoon. Vol is Vol!

Afbeelding
Afbeelding
Vind met deze stappen een studie die bij jou past Partnerbijdrage 31 jan, 11:11
Afbeelding
Tienjarig bestaan Roze Salon Haarlem groots gevierd Algemeen 31 jan, 10:20
Afbeelding
Expositie: 'Ou est la femme \ Vrouw in beeld' te zien in De Zout Cultuur 31 jan, 09:41
Afbeelding
Doneer een zaailingdag; maak Haarlem groener Algemeen 31 jan, 09:35
Afbeelding
Maaike Rikhof en Manique Hendricks nieuwe conservatoren moderne en hedendaagse kunst Frans Hals Museum Algemeen 30 jan, 15:29
Afbeelding
Doneerrek voor flessen in het Kenaupark Algemeen 30 jan, 12:24
Afbeelding
Burgemeester toont betrokkenheid bij situatie Iran en Afghanistan en praat met Koerdische Haarlemmers Algemeen 30 jan, 09:43
Afbeelding
Feest! Caprera bestaat 75 jaar, kaartverkoop jubileumprogramma is gestart Algemeen 29 jan, 10:02
Afbeelding
Lucardi Juwelier in Grote Houtstraat weer overvallen 112-nieuws 28 jan, 16:13
Afbeelding
Beethoven door Patrick Hopper en De Zoete Inval in 't Mosterdzaadje Algemeen 28 jan, 14:45
Afbeelding
Concert Nuit d'étoiles met Baba Jaga Uit 28 jan, 09:02
Afbeelding
Kerstbomenactie levert meer dan 12.500 bomen op bij Spaarnelanden Algemeen 28 jan, 08:01
Afbeelding
Auto te water in Brouwersvaart 112-nieuws 27 jan, 17:19