BrandMission: ‘Kledingstukken die met liefde en aandacht gemaakt zijn’

Algemeen
Ondernemer Lonneke met styliste Maureen van BrandMission.
Ondernemer Lonneke met styliste Maureen van BrandMission. (Foto: Gemeente Haarlem/Manon Ketting)

HAARLEM - BrandMission staat voor een verhaal met een missie. Lonneke Verbunt wil samenwerken met mooie merken met mooie verhalen. Dat lukt haar al 11 jaar met twee duurzame kledingwinkels gevestigd in Amsterdam en Haarlem. “Kledingstukken die met liefde en aandacht gemaakt zijn geeft voldoening.’’

Dutch Sustainable Fashion Week

De missie van Lonneke is duidelijk: ‘’De kledingindustrie is groot en de misstanden ook. Kijk naar negatieve impact op het milieu, de werkomgeving en arbeidsomstandigheden van de werknemers en de vaak lage lonen. Ik wil deze doorbreken door goede, duurzame kleding te verkopen met het oog op de toekomst.’’

Lonneke komt uit de vastgoedsector en kwam vaak in aanraking met retail. Nadat ze veel gereisd had en mooie dingen heeft mogen aanschouwen, kwam de interesse voor mooie duurzaam gemaakte kleding. Niet voor niets is zij bijna 10 jaar geleden gestart met BrandMission.

Keurmerk

“Ik let natuurlijk op de stoffen, is het milieuvriendelijk? En wordt het duurzaam geproduceerd? Bij kleine merken gaan ze vaak nog een stapje verder. Daar wordt niet alleen gekeken naar het productieproces, maar wordt ook aandacht besteed aan de werknemers, de arbeidsomstandigheden en een leefbaar loon. Alles moet zo natuurlijk en eerlijk mogelijk gemaakt worden. Als ondernemer wil je graag bijdragen om deze merken te verkopen.”

GOTS gecertificeerd

ARMEDANGELS en LANIUS zijn bijvoorbeeld twee merken waar duurzaamheid (in hun DNA zit) centraal staat. Beiden werken ook met het keurmerk en certificering GOTS, dat staat voor Global Organic Textile Standard. Kleding moet aan een aantal eisen voldoen en hier wordt ook op gecontroleerd. Daar wordt ook voor betaald. Bij kleinere merken is daarom niet altijd alles GOTS gecertificeerd, maar dat houdt niet in dat zij niet duurzaam zijn. J-Label is juist een klein Nederlands merk dat heel transparant is waar de stoffen vandaan komen en waar het gemaakt is. Transparantie in hun persoonlijke verhaal is hierbij essentieel, welke stoffen worden gebruik en wie maakt de kleding.

“Een ander prachtig merk dat wij verkopen is Kuyichi. Naast mooie eerlijke en duurzame kleding als blouses en broeken zijn ze gespecialiseerd in het maken van jeans. Kuyichi heeft inmiddels een uitgebreide range aan modellen en kleuren en werkt vanaf dag één met biologisch en gerecycled katoen. Daarnaast zijn de fabrieken gecertificeerd en worden dus gecontroleerd.”

Lokaal ondernemerschap

Wil je bewuster kleding kopen, ga dan naar een lokale ondernemer. ‘’Denk aan iemand met een boetiek of een eenmanszaak. Vaak zijn dat ondernemers die echt productkennis hebben. Laat je informeren over de merken, de stoffen, de productie. Je kunt dan zelf bepalen. Je bent als consument echt bewuster bezig. Maar koop vooral wel kleding die bij jou past en die je veel draagt. Kijk naar je postuur, welke kleuren staan je goed en wat heb je al in je garderobe. Wat past daarbij? Laat je niet afleiden door wat er in de mode is. “

Persoonlijke styling

Bovenstaande tips zijn niet voor iedereen makkelijk te volgen. Soms heb je er geen oog voor en is het fijn als iemand je op dingen kan wijzen. “Voor iedereen die stylingtips nodig heeft, organiseren wij op donderdag 13 oktober een stylingevent. Styliste Maureen, die tevens in de winkel werkt, helpt jou met de juiste kledingkeuze, kleuren en geeft postuurtips. Daarnaast gaat ze een persoonlijk gesprek met je aan, zodat ze ook aan de hand van wie jij echt bent een kledingkeuze kan aanmeten. Het event begint om 19.30 uur en duurt tot het gezellig is. Aanmelden is gratis en kan via: info@brandmission.nl of kom naar de winkel, gevestigd aan de Zijlstraat 85 in Haarlem.

Lonneke en Maureen nodigen je van harte uit.