Kerstpakketten voor Haarlemse minima erg in trek: Doneren kan nog!

Algemeen
Mirjam Touw en Nicky Cordes zijn blij met alle donaties.
Mirjam Touw en Nicky Cordes zijn blij met alle donaties. (Foto: aangeleverd)

HAARLEM - Het is een jubileumjaar voor de Kerstpakkettenactie van Nicky Cordes. Tien jaar geleden startte Nicky met deze actie om Haarlemmers die het minder breed hadden, toch een mooie kerst te bieden.

Inmiddels is de Haarlemse Kerstpakkettenactie een groot succes. Wat begon met enkele pakketten is uitgegroeid tot honderden pakketten.

Wil jij een donatie doen? Doe dat op Bankrekening: NL27INGB0003649935
OVV Kerstpakketten 2022

Het initiatief komt van Nicky Cordes uit Schalkwijk,  zij begon in 2012 rond de kerstdagen voor de eerste keer pakketten met levensmiddelen uitgedeeld aan gezinnen, alleenstaanden en ouderen die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.

Alleen mensen met een minimuminkomen komen in aanmerking voor een pakket.

Financiële nood

Zo ook Mirjam Touw, wijkverpleegkundige voor Buurtzorg in Haarlem-centrum en ‘stadmaker’. “Nicky en ik hebben gemerkt dat sinds 2012 het aantal aanmeldingen schrikbarend is opgelopen. Steeds meer mensen in Haarlem verkeren in financiële nood. In 2021 hebben we dankzij sponsoring van bedrijven en giften van particulieren 250 pakketten kunnen samenstellen - een record. Daarnaast nog 50 kleinere pakketten voor ouderen en troostdozen,’’ vertelt Touw.

‘We willen mensen een onbezorgde Kerstmis bezorgen met lekker eten en luxe hapjes’

De aanvragen die dit jaar binnenkomen zijn vooral alleenstaanden of een alleenstaande met een kind. normaal gesproken komen ze net rond, maar nu met de stijgende boodschappenprijzen, de verhoogde energierekening en andere kosten die blijven stijgen is het voor velen niet meer vol te houden. De spaarpotjes raken leeg, mensen worden radeloos,’’ zegt Touw.

Vrijwilligers

Omdat Nicky het niet meer alleen kon bolwerken, wordt ze bijgestaan door Mirjam en enkele andere enthousiaste dames. Zij helpen met inkopen doen, de boodschappen verdelen en het inpakken van de pakketten en het wegbrengen.

Kerstpakketten

De pakketten bestaan vooral uit levensmiddelen en producten die normaal prijzig zijn. Denk aan wasmiddelen. Maar ook echte lekkernijen als toastjes, chips, chocolade en andere luxere producten. “We willen mensen een pakket aanbieden waarmee ze drie dagen lang onbezorgd Kerstmis kunnen vieren. Van hele maaltijden tot luxere lekkernijen, de kerstmand is gevuld met veel producten.’’

Nog 140 pakketten te gaan

Voor deze kerstdagen zijn er 300 aanmeldingen binnengekomen. Tot nu toe zijn er 160 pakketten samengesteld. Er valt dus nog wel een en ander aan donaties te ontvangen. “We zijn ontzettend blij met de giften die we hebben ontvangen, maar we kunnen nog steeds wel donaties ontvangen,’’ vertelt Touw enthousiast. “Voetbalteams zamelden geld in, supermarkten en winkeliers doneerden levensmiddelen, particulieren en bedrijven zorgden voor geldelijke ondersteuning,’’ aldus Touw.

Liefde en waardering

Alle giften worden omgezet in kerstpakketten, de vrijwilligers ontvangen alleen de waardering en liefde van de personen die de kerstpakketten ontvangen.

Geef jij een donatie?

De organisatie is met elke euro blij, dus kijk wat je kunt missen. Jouw gift kun je storten op:

Bankrekening: NL27INGB0003649935
OVV Kerstpakketten 2022

Anouk Asser is een de vrijwilligers die de kerstpakketten inpakken.