Tentoonstelling over Vlaamse migranten in Haarlem bij Noord-Hollands Archief

Algemeen
Kaart van Haarlem door Thomas Thomasz. uit 1578
Kaart van Haarlem door Thomas Thomasz. uit 1578 (Foto: aangeleverd)

HAARLEM – Het Noord-Hollands Archief (NHA) opende 23 november een nieuwe tentoonstelling met als thema de komst van migranten uit de Zuidelijke Nederlanden vanaf 1578 naar Haarlem. De bezoeker wordt meegenomen in het verhaal van de Vlaamse kooplieden, ambachtslieden, arbeiders en kunstenaars die toen op de vlucht waren voor oorlogsgeweld en vervolging en in Haarlem een nieuw thuis vonden. 

Een verhaal van alle tijden

Nadat Haarlem in de jaren 1570 het Spaanse beleg en een grote stadsbrand had overleefd, lag de stad in puin en was de bevolking gekrompen.Er was behoefte aan kooplieden, ambachtslieden, arbeiders en kunstenaars die de stad er weer bovenop zouden helpen. 

Vanaf 1578 kwam hiervoor de oplossing uit de Zuidelijke Nederlanden. Door vervolging en oorlog zochten de mensen daar naar een nieuwe plek om veilig te wonen en te werken. Deze plek vonden ze in Haarlem.

‘Eigen bijdrage leveren aan de stad, de streek of het land’

In de tentoonstelling stelt het NHA de vraag wat deze migranten destijds dreef, hoe ze werden ontvangen en wat ze meebrachten naar hun nieuwe thuis. Hoe hebben zij de stad veranderd? Vragen die niet actueler zouden kunnen zijn. De parallellen met het heden zijn overduidelijk en het wordt zichtbaar dat migratie niet alleen van alle tijden is, maar dat elke groep migranten ook weer een eigen bijdrage levert aan de stad, de streek of het land waar ze zich vestigen.

Tegenhanger

Deze tentoonstelling ‘Vlaams Haarlem’ is een tegenhanger van de tentoonstelling ‘Nieuwkomers. Vlaamse kunstenaars in Haarlem’ die tot 8 januari 2023 bij het Frans Hals Museum te zien is. Daarin worden de beroemdste nieuwkomers uitgelicht die rond 1600 naar Haarlem kwamen. Het NHA belicht in de tentoonstelling de ‘gewone’ migranten die Haarlem verrijkten. Met deze samenwerking verbinden beide instellingen de geschiedenis met de kunstcollectie van Haarlem. 

Een gemeenschappelijk element in de beide tentoonstellingen is de vraag aan het publiek wat zij hebben meegebracht of zouden meebrengen naar Haarlem. Deze reacties worden verzameld en bij het Noord-Hollands Archief bewaard. De eerste inzendingen uit het Frans Hals Museum worden tijdens de openingsbijeenkomst door Lidewij de Koekkoek, directeur van het Frans Hals Museum, overhandigd aan Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, en Willeke de Groot, directeur van het NHA.

Meer informatie

De tentoonstelling is van 23 november 2022 t/m 13 januari 2023 te zien in de Janskerk (Jansstraat 40) in Haarlem van ma t/m vr van 9.00-17.00 uur en op zaterdag 17 december van 9.00-16.00 uur. Toegang is vrij.

Voor meer informatie kun je kijken op www.noord-hollandsarchief.nl.