Dit gebouw is de dubbele winnaar van de Lieven de Key-penning

Algemeen
Architect André van Stigt, ‘super vrijwilliger’ Hans van der Straaten van ABC Architectuurcentrum en Herman Reurs, projectleider bij Buro van Stigt
Architect André van Stigt, ‘super vrijwilliger’ Hans van der Straaten van ABC Architectuurcentrum en Herman Reurs, projectleider bij Buro van Stigt (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Maar liefst 2197 mensen hadden vooral digitaal gestemd op de tien meest bijzondere restauratie- en/of renovatieprojecten die de afgelopen drie jaar zijn opgeleverd. Daaronder het Pieter Teylers Huis, het Noord-Hollands Archief, Museum van de Geest, het Meterhuis en De Koepel. De Koepel werd zowel winnaar van de publieks- als de juryprijs.

Uit handen van wethouder Floor Roduner ontving architect André van Stigt de door sieradenkunstenaar Jennifer Hoes ontworpen en van hout en baksteen gemaakte Lieven de Key-penning.

De Koepel zowel winnaar van de publieks- als de juryprijs

André van Stigt: “Ooit was er een raadsstemming, de stemmen staakten. Toen gaf de burgemeester Jos Wienen, hier ook aanwezig, de beslissende stem. Met Jacqueline van de Sande en Thijs Asselbergs mochten we door. Het bleek een vitale coalitie. Belangrijkste uitgangspunt was om van de gesloten bolwerk een ontmoetingsplaats te maken.”

Verduurzamingsslag

Uit het rapport: ‘De jury is diep onder de indruk van de manier waarop een schijnbaar ‘onmogelijk gebouw’ is getransformeerd in een nieuw stuk stad.’ De manier waarop problemen met verzakkingen, binnenklimaat en het businessmodel integraal zijn opgelost, door tegelijk met het funderingsherstel een ‘kuip’ onder het gebouw te maken, noemt de jury briljant. Deze kuip zorgt voor een opwaartse druk die verzakkingen tegengaat, biedt ruimte aan de collegezalen annex bioscoop en aan klimaatinstallaties. Fijntjes wees Van Stigt in zijn dankwoord op de verduurzamingslag die is gemaakt. “De jaarlijkse energiekosten van de Koepel in Breda zijn vier ton, wij zitten in Haarlem op € 40.000, een tiende dus.”

Stichting Van Stigt

Ook roemt de jury de voortrekkersrol van Van den Sande van Stichting Panopticum en de risicodragende rol van de architect. Dat Van Stigt maatschappelijk betrokken is, bewijst de oprichting van de stichting Van Stigt, een goede doelen stichting, die samen met winst van andere participanten geld beschikbaar stelt voor het opzetten van evenementen en markten op het voorterrein. Van Stigt: “De komende periode wordt spannend, want de bouw van de woningen loopt vertraging op.”

De Koepel.