Stille Tocht tegen Black Friday trekt aandacht met doodskist

Algemeen
De Stille Tocht tegen Black Friday in Haarlem afgelopen vrijdag.
De Stille Tocht tegen Black Friday in Haarlem afgelopen vrijdag. (Foto: Extinction Rebellion Haarlem)

HAARLEM - Een drum als een hartslag dendert door de winkelstraat van Haarlem. Onder aanvoering van de theatergroep Red Rebels, schrijden dertig ‘in rouw geklede’ demonstranten door de binnenstad van Haarlem. Ze dragen een doodskist op de schouder. De kist symboliseert de toekomst van de aarde.

Er is zoveel over te rouwen deze dag

Als één protesteerden Milieudefensie Haarlem, Grootouders voor het Klimaat Haarlem, en burgerbeweging Extinction Rebellion Haarlem vrijdag 25 november tegen Black Friday. 

“Er is zoveel om over te rouwen deze dag. Daar waar wij genieten van ons goedkope product, kan de arbeider aan de andere kant van de wereld de erbarmelijke omstandigheden niet aan”, zegt de organisator van de tocht Caroline. 

Bedrijven die de illusie wekken dat het kopen van goedkope producten winst is voor zowel consument als bedrijf, komen hiermee onder de aandacht.

Fast Fashion

Ook de kledingindustrie krijgt aandacht. Er wordt een speech gehouden bij de H&M: “Het is begrijpelijker dan ooit dat men gebruik wil maken van kortingen met de hoge prijzen van vandaag. Waar blijft de overheid om dit in goede banen te leiden?” scandeert de bezorgde burger Teun, al jaren actief voor de burgerbeweging Extinction Rebellion.

Stille tocht Haarlem krijgt Amerikaanse steun

“Is dit een protest?”, vraagt een Amerikaan. Hij vervolgt: “Dit is gewoonweg geweldig. Dank voor de organisatie Nederlanders. Ik schaam me dat dit Amerikaanse fenomeen ook Nederland heeft aangedaan.” Niet alle reacties zijn zo positief. De uitgedeelde flyers worden geregeld afgeslagen, en enkele omstanders kijken het met lede ogen aan. Maar vooral zijn de telefoontjes zichtbaar die filmpjes maken van dit opvallende gezelschap met een belangrijke boodschap.