Deze twee musea bundelen hun krachten

Algemeen
Emilie Gordenken (directeur Van Gogh Museum) en Hans Looijen (directeur Museum van de Geest) tijdens de officiële start van de samenwerking.
Emilie Gordenken (directeur Van Gogh Museum) en Hans Looijen (directeur Museum van de Geest) tijdens de officiële start van de samenwerking. (Foto: Jelle Draper)

HAARLEM- Het Museum van de Geest en het Van Gogh Museum gaan een meerjarige samenwerking aan. Door hun kennis op het gebied van mentale gezondheid en kunst te bundelen, vergroten de musea de bespreekbaarheid van dit belangrijke maatschappelijke thema. De musea ontwikkelen in de komende jaren een gemeenschappelijk cultuuraanbod, startend met de docentenmiddag Open Geest in de klas op 16 januari 2023.

Kennisdeling om de bespreekbaarheid van mentale gezondheid via kunst te bevorderen

Dat kunst een positieve invloed heeft op het welbevinden van mensen is wetenschappelijk bewezen. Zowel het Museum van de Geest als het Van Gogh Museum zetten zich in om een positieve bijdrage te leveren aan de mentale gezondheid van hun bezoekers. Museum van de Geest mag zich in 2022 Europees museum van het Jaar noemen door de vernieuwende manier waarop het museum ‘het kunstwerk tussen je oren’ onderzoekt en vertaalt naar het publiek. Het Van Gogh Museum is in het voorjaar van 2022 gestart met Open up met Vincent, een programma over mentale gezondheid bekeken via de kunst en het levensverhaal van Vincent van Gogh. Vanuit deze kennis bundelen de musea hun krachten om de bespreekbaarheid van mentale gezondheid via kunst te bevorderen.

Open Geest in de klas

Cijfers laten zien dat jongeren vaker te maken hebben met stress, angst en sombere gevoelens. Het Museum van de Geest en het Van Gogh Museum organiseren daarom samen met ‘Luister eens’ de docentendag Open Geest in de klas. Op 16 januari 2023 (Blue Monday) krijgen mentoren, docenten en zorgcoördinatoren in het voortgezet onderwijs inspiratie om het onderwerp mentale gezondheid te bespreken in de klas. Tijdens deze middag wordt er ook aandacht besteed aan de helende kracht van kunst en vormen thema’s uit Vincents bewogen leven het startpunt voor het gesprek over mentaal welzijn. Tickets voor de docentmiddag zijn kosteloos verkrijgbaar via de site van Museum van de Geest.