Sportvereniging Alliance’22 Haarlem viert 100-jarig bestaan

Algemeen
Nico van der Fange en Ralph Blom met de collage die Willem Brand maakte van het kampioenschap van zondag 1 in het seizoen 2005/06.
Nico van der Fange en Ralph Blom met de collage die Willem Brand maakte van het kampioenschap van zondag 1 in het seizoen 2005/06. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - De reünie voor oud-leden van Alliance ’22 op 25 november 2022 begon twee uur voor de tweede poulewedstrijd van Oranje. Een weerzien waarbij het leek of de tijd had stil gestaan. Fotowanden vol en plakboeken hielpen een handje om de herinneringen naar boven te halen. En wat biertjes natuurlijk. Voorzitter Robert Graat: “We zijn een club die vooruitkijkt en nieuwe dingen bedenkt, we zijn niet zo goed in het zorgen voor de historie. Wat mij betreft komt daar vaaf de geslaagde reünie verandering in.”

Van katholieke scholierenclub tot bruisende familieclub

Van 1922 tot 1962 speelde Alliance ’22 aan de Zijlweg, op de velden van het Triniteitslyceum. Een kleine vereniging voor middelbare scholieren. De club was op sterven na dood toen het moest verhuizen naar Schalkwijk. In de jaren 80 kreeg de vereniging het huidige complex aan de Zeedistelweg. We zijn nu, zo zei voorzitter Robert Graat, een bruisende vereniging met 900 actieve leden met een mooie mix van meisjes en jongens.

Wethouder speelde bij Alliance ‘22

Uitstekende pr is natuurlijk de aanwezigheid van de wethouder van Sport Eva de Raadt. Zij heeft namelijk Alliance-wortels en maakte in 1996 deel uit van het allereerste damesteam. Ook van de partij is oud-KNVB-voorzitter Michael van Praag om de club te feliciteren. De club die dit jaar bijna de Michael van Praag Award voor diversiteit in de wacht sleepte dankzij het initiatief om vanaf de seizoenstart het OneLove logo op het shirt te dragen.

Vijf jaar niet bestaan?

Alliance-lid en voetbaljournalist Arthur van den Boogaard meldt dat Alliance tussen 1945 en 1950 officieel niet heeft bestaan. In het laatste oorlogsjaar is de club opgeheven en in 1950 weer opgericht. In het nog te verschijnen jubileumboek probeert Van den Boogaard dat mysterie op te lossen.

De ultrakorte carrière van Jacques de Jong

In dat boek staat zeker niet deze anekdote, die de verslaggever in de rust van Oranje tegen Ecuador optekent uit de mond van de 83-jarige Jacques de Jong. ”In 1951 speelde ik mijn eerste en enige wedstrijd voor Alliance. Ik was elf en ik had van mijn ouders die het niet breed hadden voetbalschoenen – geen Quick - van 17 gulden 50 gekregen. We gingen met een bus van Naco naar Hoofddorp, waar we aantraden tegen Hoofddorp Boys.”

De Jong weet niks meer van die wedstrijd. “Terug op het station verlaat ik druk pratend de bus. Na honderd meter, denk ik: verrek, waar zijn mijn voetbalspullen. Ik ben teruggehold voor mijn zwartleren schooltas met daarin mijn nieuwe kicks, shirtje en broekje. Weg! Thuis kreeg ik op mijn lazer. Ik heb nooit meer gevoetbald.”

Jonge garde

Het is half vijf als drie jonge Alliancers door de groenzwarte ballonnenpoort naar de feesttent lopen. Ze gaan zo samen met 150 oud-leden de wedstrijd van Nederland tegen Ecuador kijken.

Job, Dirk en Beau van het jongensteam onder 12-3.
Robert Graat krijgt uit handen van oud-Alliancer Evan de Raadt een plaquette.Links Arjan de Krijger (SRO) en Daniëlle Krijger (Sport Support).
Willem Brand bij zijn oude cluppie Alliance