Oliebollen zijn niet weg te denken in de Nederlandse samenleving.
Oliebollen zijn niet weg te denken in de Nederlandse samenleving. (Foto: Pixabay)

Hier vind je de lekkerste oliebollen van Haarlem

Algemeen

HAARLEM - Oliebollen in Haarlem, we hebben zo allemaal onze vaste kramen, maar soms loont het om even een stukje om te rijden. We hebben nog een aantal dagen voor de Nieuwjaarswisseling 2022/2023, dus we hebben niet veel tijd meer. 

De redacteur van Haarlems Nieuwsblad, Lenna van den Haak, ging bij alle kramen die er in Haarlem staan langs om de traditionele oliebol en rozijnenbol te proeven. En dit zijn haar bevindingen.

Lees ook: ‘Beste oliebollen van Haarlem: 6 tips + openingstijden’

“De oliebollentocht startte in Haarlem-Noord en eindigde in Haarlem Schalkwijk. Met mijn moeder pakte ik de auto en reden we langs alle kramen om twee bollen te kopen, de oliebol en de rozijnenbol. Onze eerste kraam was de kraam op het Marsmanplein, genaamd De Westfriesche oliebollenkraam.

beste oliebollen haarlem 2022

Daar gaan we! (Foto: Anneke Bonsen)

Beste en lekkerste oliebollen Haarlem

Hieronder vind je mijn visie op waar je de lekkerste oliebollen van Haarlem kunt scoren!

De Westfriesche oliebollenkraam Marsmanplein

Daar vielen we gelijk met onze neus in de boter. Wat een lekkere oliebollen. Krokant, luchtig en als je er een hap van neemt hoor je het knapperige. De structuur van het deeg is goed, alleen hadden er in de rozijnenbol iets meer rozijnen in gemogen. 

Snel door naar kraam twee. Deze staat bij de DeKamarkt aan de Planetenlaan in Haarlem-Noord. We namen de proef op de som en kochten oliebollen en rozijnenbollen bij Gebakkraam ‘t Kraampje. 

Gebakkraam ‘t Kraampje Planetenlaan Haarlem

Halsreikend kijk ik uit naar de oliebollen, zijn ze net zo lekker als bij de vorige kraam? Als eerste valt de vorm op, ze zijn mooi rond en voelen goed aan. de rozijnenbol ruikt zoetig en als ik met mijn neus de korst raak lijkt het alsof ik het knapperige ook ruik! Ik neem snel een hap. De smaak is heerlijk, vooral die van de oliebol. Beide bollen zijn iets minder krokant maar dat doet niets af aan de smaak. 

Het is moeilijk om maar één of twee happen te nemen, maar omdat we echt willen testen, wil ik mijn smaakpapillen niet overbelasten en het echt laten bij enkele hapjes. Gelukkig zit er ook steeds tijd tussen het proeven, zo weet ik zeker dat de smaak niet beïnvloed wordt van eerdere oliebollen. We rijden door naar de volgende kraam in Haarlem-Noord, naar de Cronjéstraat.

Lees ook: Zelf oliebollen maken, het ultieme recept 


Oliebollenkraam Cronjé van Evert Sipkema

Vol goede moed naar de volgende kraam. De grote oliebollenkraam aan het einde van de Cronjéstraat is perfect gestationeerd als je net gewinkeld hebt in de Cronjéstraat of de grote supermarkt aan het Soendaplein. We nemen weer een oliebol en een rozijnenbol. Dat was even slikken. De oliebol was koud en vrij massief. Het deeg was niet zo luchtig en viel tegen. De rozijnenbol daarentegen was een lust voor het oog en een genot voor de smaakpapillen. De balans tussen deeg, en rozijnen was perfect. Het deeg was heerlijk luchtig en super krokant! Op het moment dat ik mijn tanden in deze lekkernij zette gingen mijn zintuigen op scherp. Deze is voortreffelijk!

Bijgekomen van deze smaaksensatie, gingen we door met de auto naar de Westergracht. Daar staat bij de grote supermarkten een gezellige kraam van Berg oliebollen. Dat oogt gezellig hoor. Geen kraam maar een kerstkraam zoals je ze ziet in Duitsland. Helemaal versierd en wel, top gedaan!

Berg Oliebollen Westergracht Haarlem

Een feestje om in de rij te staan. Gezellige muziek en de geur van heerlijke ruikende oliebollen komt je tegemoet. Beide oliebollen waren lekker warm, precies goede temperatuur. De oliebol is heerlijk krokant en smaakt goed. De rozijnenbol is mager bedeeld. Ik telde er vier. Hopelijk was het een momentopname.

Snel door naar het centrum van Haarlem voor twee kramen. Omdat ik niet kan parkeren, loopt mijn moeder naar beide kramen voor de lekkernijen. Ik haal haar op bij het Verwulft. 

lekkerste oliebollen haarlem 2022

Koop gezellig je oliebollen na het boodschappen doen bij Berg Oliebollen aan de Westergracht (foto: Anneke Bonsen)

Brouwer’s Gebak Proveniersplein

Hier staat ook weer een aardige rij. Gelukkig wordt mijn moeder snel geholpen want er staat behoorlijk wat personeel. We nemen weer een rozijnenbol en een oliebol. De grootte is niet verkeerd. Vrij groot en ruikt goed. Weinig vet ook dus dat is prettig. Beide bollen zijn knapperig maar het deeg is wat veel. Vooral de rozijnenbol is niet zo luchtig als ik bij anderen heb geproefd. Maar al met al niet slecht hoor!

Oliebollenkraam Verwijk Botermarkt

En dan proef ik weer een oliebol waar al mijn smaakpupillen van gaan dansen. Wat een heerlijke oliebol! De lekkerste oliebol die ik tot nu toe heb geproefd. De korst knispert op het moment dat je je tanden erin zet. Dit is een bol zoals hij moet zijn en smaken. goede textuur, niet vet en luchtig. De rozijnenbol is krokant en best lekker maar is niet te vergelijken met de oliebol.

Van het centrum rijden we snel door naar Parkwijk. Daar staat op het Beatrixplein Gebakskraam De Keijzer. Daar heb ik hoge verwachtingen van aangezien zij vorig jaar bij de online oliebollentest van 2021 als beste van Noord-Holland uit de bus kwamen. Fijn ook dat je daar (gratis) kunt parkeren. 

Beatrixplein Haarlem gebakskraam De Keijzer 

De dames zijn goedgemutst en maken een gezellig praatje met me. Ik bestel weer oliebollen en rozijnenbollen, al zien de andere creaties er fantastisch uit. De wafels, Oreo- en Nutellabollen zien er heerlijk uit. Ik neem een hap van de oliebol en de smaak is vol. Lekker en krokant. Hier gelukkig ook weinig vet. Ik ben zeer tevreden. De rozijnenbol was ook superlekker, alleen waren de rozijnen hier wat klein.  

oliebollentest haarlem 2022

Makkelijk parkeren en na het boodschappen doen een lekkere oliebol halen bij De Keijzer (foto: Anneke Bonsen)

We rijden naar de laatste kraam in Haarlem, we gaan naar de oliebollenkraam van Cor Bakker in Centrum Schalkwijk. De grote kar staat aan de achterkant, aan de kant van de bakker en waar het busstation is, dus als je vanaf de andere kant komt moet je even stukje lopen.

Oliebollenkraam Haarlem Schalkwijk 

Hier ben ik ook weer zeer benieuwd naar de smaak. De oliebollen en rozijnenbollen zijn groot. Misschien wel iets te groot, want als ik een hap neem, is de oliebol net niet helemaal gaar. Het deeg veert niet terug en het voelt allemaal wat zwaar. De rozijnenbol is goed gevuld en ruikt lekker, maar ook hier is de oliebol net niet helemaal gaar. Super jammer, want de bollen ogen wel heel erg mooi en ruiken goed. 

Fijne jaarwisseling

De oliebollentest is zeer geslaagd, ik heb een goed idee gekregen waar ik de lekkerste oliebol of rozijnenbol kan scoren voor oud- en nieuw. Maar er zijn natuurlijk ook nog andere zaken die pas een week voor de jaarwisseling gaan bakken, dus deze heb ik niet mee kunnen nemen. En bedenk goed dat smaken verschillen. Je kunt als alternatief ook nog lekker zelf gaan bakken, misschien strooi jij net dat beetje liefde erin voor de lekkerste oliebollen bij jou thuis. 

Ik wens je een hele smakelijke jaarwisseling en een mooi 2023 toe!”

Lenna van den Haak

Oliebollen proeven in Haarlem is geen straf.
Wat een leuke kraam!
De kraam op het Beatrixplein in Haarlem Parkwijk.
Afbeelding
Column GGD: Verschil in gezondheid Partnerbijdrage 20 uur geleden
Afbeelding
Lenna is gewend aan een koud huis: 'Bij anderen is het bloedheet' Duurzaam 7 feb, 16:30
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Hertenkamp zonder herten? Algemeen 7 feb, 15:33
Afbeelding
Haarlemse Koepel verwelkomt tweede lichting studenten Partnerbijdrage 7 feb, 12:48
Afbeelding
Geef jouw woonkamer een make-over met A-Meubel Contentsamenwerking 7 feb, 12:00
Afbeelding
Volop entertainment tijdens Gluren bij de Buren VIDEO 7 feb, 11:49
Afbeelding
Première van hoog niveau van WIRWAR Producties Uit 7 feb, 10:53
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
UITTIP: Geniet van 'White Trash' met Glock'45 in Badhuis Haarlem Uit 7 feb, 10:21
Afbeelding
Vervanging Schalkwijkerbrug gestart Algemeen 7 feb, 08:36
Afbeelding
Enorme toeloop voor inzameling voor Turkije bij Selimiye Moskee Haarlem Algemeen 7 feb, 00:19
Afbeelding
Waar in Haarlem kan permanente opvang asielzoekers? Gemeente zoekt naar locaties Algemeen 6 feb, 20:15