Write for rights sluit af metLichtjestocht

Algemeen
De lichtjestocht heeft plaats op 10 december.
De lichtjestocht heeft plaats op 10 december. (Foto: Willem Brand)

HAARLEM - Voordat hij de tien brieven ondertekent die pleiten voor het vrijlaten van evenzovele politieke gevangene, leest burgemeester Jos Wienen de korte inhoud van de brieven door. “Twintig jaar cel voor het uiten van je mening!? Vijf jaar cel voor demonstreren?! Ik lees dit en denk: dit soort verschrikkelijke dingen gebeurt voortdurend.”

Twintig jaar cel voor het uiten van je mening!?

In de Refter van het stadhuis zet Amnesty Haarlem op 30 november de schrijfacties voort. Zaterdag 26 november was de aftrap bij Haarlem voor Elkaar op de Gedempte Oude Gracht. Vrijwilliger Christine Mesker meldt dat er die dag 1118 brieven zijn ondertekend. Zeven mensen hebben een door Henrieke Janssen gemaakte brief met de hand overgeschreven.


Burgemeester Jos Wienen ondertekent de brieven in de Refter. Foto: Willem Brand)

Opsturen naar ministeries van Justitie

Daar is Nelliek van der Kraan woensdagmorgen om 9.00 uur aan hetzelfde tafeltje waar burgemeester Wienen even later plaats zal nemen ook mee bezig. “Henrieke is mijn overbuurvrouw. Een handgeschreven brief maakt meer indruk, denk ik.” Alle ondertekende brieven worden verzameld door vrijwilliger Karin Ennik-Maarsen en opgestuurd naar de ministeries van Justitie van tien landen waar de politiek gevangenen vastzitten. Daaronder Rusland en China, maar ook Marokko en Frankrijk.

Haarlem onder de loep

Amnesty International houdt ook in de gaten of westerse democratieën mensenrechten met voeten treden. Onlangs kwam er een rapport uit over het demonstratierecht in Nederland. Daarin kreeg Haarlem ook kritiek te verduren. Niet terecht, merkt burgemeester Wienen op tegenover vrijwilliger Jaap Slabbekoorn. Wienen meldt dat hij de directeur van Amnesty Nederland daarover heeft gebeld. Dat wordt bevestigd door mediaofficier Marjon Rozema. “Amnesty is met heel veel burgemeesters in gesprek over het waarborgen van demonstratierecht. In ons rapport doen we aanbevelingen over hoe als (lokale) overheid om te gaan met demonstraties.”

Lichtjestocht

De schrijfacties die t/m 10 december duren werpen zeker hun vruchten af. Het leidt er sowieso toe dat dictatoriale regimes weten dat de ‘rest van de wereld’ ze nauwlettend gadeslaat. Op zaterdag 10 december is op de Dag van de Rechten van de Mens een lichtjestocht die om 17.00 uur start bij de Lutherse kerk in de Witte Herenstraat. Na de tocht is er van 18.00 tot 19.15 uur een programma in de Lutherse kerk. De Write for Rights-actie wordt afgesloten en drie journalisten vertellen over wat ernstige bedreigingen met hen doet en wat de gevolgen daarvan zijn.

Burgemeester Jos Wienen ondertekent de brieven,