Oekraïners op pad met boswachter in Amsterdamse Waterleidingduinen

Algemeen
Gerard en Ardjan vertellen over damherten
Gerard en Ardjan vertellen over damherten (Foto: Haarlem4Ukraine)

ZANDVOORT - Op de drempel van herfst naar winter, woensdag 30 november, zagen achttien Oekraïners voor het eerst de duinen. Boswachter Gerard Scholten, bevlogen verteller, nam hen mee voor een tocht van 1,5 uur. Haarlem4Ukraine had de afspraak met Gerard gemaakt. Het was alweer de 27ste wandeling die de vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine organiseerde.

Vol enthousiasme vooraf, in Oekraïne zijn geen duinen zoals hier, stapte de groep in de bus van Haarlem naar Zandvoort. Hartelijk ontvangst door Gerard bij het hek van de ingang AWD aan de Zandvoortselaan. Zijn welkom in het Nederlands werd vertaald door Ardjan uit Heemstede. Nederlanders uit de gemeenten Haarlem, Zandvoort en Heemstede maakten samen deze natuurexcursie mogelijk.

Damhert bezienswaardigheid

Al snel zagen de Oekraïners het eerste damhert. De jongste deelnemer Tima (Tymofii voluit), een jongen van acht jaar, was opgetogen. Maar ook de volwassenen keken hun ogen uit. Gerard weet veel over damherten te vertellen: dat ze hun gewei jaarlijks verliezen, dat ze vier magen hebben en dat er héél veel damherten zijn. Gerards verrekijker ging van hand tot hand om ze te bespieden. Maar vaak kwamen ze ook heel dichtbij. De damherten in de duinen zijn behoorlijk tam en gewend aan wandelaars.

Natuurmensen

Oekraïners weten in het algemeen veel over de natuur. Zo weten zij dat de duindoornbes veel vitamine C bevat. In de waterleidingduinen staan veel duindoornstruiken. Deze struiken werden door hen herkend. In Oekraïne maken zij drankjes van de bessen. Iets anders wat voor hen zeer bekend is zijn paddenstoelen. Gerard waarschuwt, in Nederland mag je die niet plukken. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is dat hier de Groene knolamaniet staat en dat is een dodelijk giftige paddenstoel.

Klauteren en kruipen

Behalve natuurverhalen werd er ook geklauterd. Duin op, duin af. Goed voor de conditie en nodig om tot het beste uitzichtpunt te komen. Er werd ook gekropen. Het jongetje mocht kruipen door een bunker. Eerst had Gerard verteld dat de bunkers een restant zijn uit de Tweede Wereldoorlog. Hij schuwde het woord oorlog niet en voor Tima was het geen belemmering om het donker in te kruipen. Na afloop van de excursie kreeg de jongen van Gerard een gewei van een damhert dat hij eerder gevonden had. Tima kon zijn geluk niet op.

Na 1,5 uur vol indrukken was het napraten in het pannenkoekenhuis bij de ingang. Een drankje werd aangeboden door Gerard en gesponsord door de organisatie Onderling Hulpbetoon. Voldaan ging de groep weer met de bus naar Haarlem. In de wandelgroepsapp van Haarlem4Ukraine zien zij waar de volgende wandeling zal zijn. Weer de natuur in? Of misschien een stadswandeling. Alles is mogelijk.

Tima volgt Gerard in de bunker.