Raadsvragen over uitbreiding kerstmarkt: ‘Komt de veiligheid in het geding?’

Algemeen
Komt de veiligheid op de Grote markt in het geding tijdens de kerstmarkt in Haarlem?
Komt de veiligheid op de Grote markt in het geding tijdens de kerstmarkt in Haarlem? (Foto: Rodi Haarlem)

HAARLEM -  Tijdens het vragenuur van de Haarlemse gemeenteraad is donderdagavond een flink aantal vragen gesteld over de kerstmarkt van 9 tot 11 december. Zowel de Christenunie als D66 wilden van de burgemeester weten hoe het zit met de verkeerssituatie en de veiligheid.

Buurtbewoners overvallen door brief gemeente

Frank Visser (Christenunie) zei te zijn benaderd door bewoners van de binnenstad, die straks niet meer bij hun bewonersgarage in de Pietersstraat kunnen komen als de Kruisstraat wordt afgesloten vanaf de Nieuwe Gracht. Hij vroeg of er voor deze Haarlemmers toch niet iets met een pasje zou kunnen worden geregeld. De vraag leverde een meningsverschil op tussen Visser en burgemeester Wienen. Frank Visser wil namelijk het liefste dat de gemeente de gebruikers van de bewonersgarage actief gaat benaderen om tot een oplossing te komen, omdat ze eigenlijk door middel van een brief zijn overvallen met de boodschap dat de garage straks onbereikbaar is. Wienen gaf aan dat hij liever ziet dat mensen die problemen ervaren door de situatie zelf contact opnemen met de gemeente.

Inschakeling extern bureau

Meryem Çimen (D66) wilde weten waarom de kerstmarkt zo is gegroeid dit jaar, en vroeg hoe het zat met de veiligheid. Ze verwees daarbij naar recente grootschalige evenementen waar ongelukken zijn gebeurd toen er in een grote menigte paniek uitbrak, zoals bij een recente Halloween viering in het Koreaanse Seoul. Wienen stelde dat er een extern bureau is ingeschakeld om een veiligheidsplan op te stellen, en dit plan is duidelijk met alle betrokken partijen gedeeld. Daarnaast wordt de kerstmarkt continu met cameratoezicht in de gaten gehouden, en is er een plan opgesteld om bezoekersstromen uit het stadscentrum af te voeren in het geval dat het echt te druk wordt.