Elan Wonen en BAM Wonen verduurzamen 78 sociale huurwoningen in Haarlem

Algemeen
Elan Wonen en BAM Wonen verduurzamen 78 sociale huurwoningen in Haarlem.
Elan Wonen en BAM Wonen verduurzamen 78 sociale huurwoningen in Haarlem. (Foto: BAM Wonen)

HAARLEM - Als onderdeel van het samenwerkingsverband de Noord-Hollandse Duurzaamheidscoalitie (NHDC) verduurzamen woningcorporatie Elan Wonen en BAM Wonen 78 sociale huurwoningen aan de Jac. van Looystraat en Prins Bernhardlaan in Haarlem. Het project betreft drie portiekflats uit de jaren vijftig. De bewoners hebben ingestemd met het verduurzamingsplan. BAM Wonen is gestart met de werkzaamheden en verwacht in het voorjaar van 2023 de wooncomplexen op te leveren.

Marieke Heilbron, directeur-bestuurder van Elan Wonen: ‘Het verduurzamen van onze woningen staat hoog op onze agenda. Dat we nu uit de startblokken zijn met ons eerste NHDC-project is dan ook goed nieuws. Deze zeventig jaar oude woningen zijn echt toe aan een opknapbeurt. De woningen worden comfortabeler, veiliger en energiezuiniger gemaakt. Met steeds maar stijgende energielasten is dat niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze huurders. We kijken uit naar een mooie samenwerking met BAM Wonen om het verduurzamen van onze woningen op een snelle en innovatieve manier op te pakken.’

‘Duurzaamheid staat centraal in de strategie van BAM. We zijn trots dat we nu samen met Elan Wonen aan de slag gaan met het realiseren van onze gezamenlijke verduurzamingsambities: we maken huurwoningen energiezuinig én klaar voor aardgasvrij verwarmen. Onze prettige samenwerking binnen NHDC betekent niet alleen een versnelling voor deze portieketageflats, maar ook voor toekomstige projecten van Elan Wonen en de andere NHDC-corporaties’, aldus Véronique Leenhouwers, directeur noordwest bij BAM Wonen.

Grootschalig onderhoud en vernieuwing 

De wooncomplexen in Haarlem ondergaan zowel een energetische als een esthetische upgrade. Het grootschalig onderhoud dat gelijktijdig met de verduurzaming wordt uitgevoerd, omvat onder meer het vervangen van alle voordeuren en bergingsdeuren, het schilderen van kozijnen en het schilderen van portiekdeuren. De gevels ondergaan voegwerk- en metselwerkherstel en reiniging; en de gevels worden gehydrofobeerd. BAM Wonen herstelt al het betonwerk van balkonvloeren en portiekvloeren. Daarnaast worden de portiekvloeren voorzien van een coating. Elk portiek krijgt nieuwe postkasten en een bellentableau inclusief video-intercominstallatie. De portiekdeuren krijgen automatische deurdrangers en de trappenhuizen worden opgeknapt, waarbij de lambrisering en balustrades worden geschilderd. Tot slot krijgen zowel het portiek, trappenhuis als de bergingsgangen led-verlichting. Zo ontstaat een vernieuwde en eigentijdse uitstraling voor de flats.