Nieuwjaarsduik Zandvoort 2023: Aanmelden niet nodig!

Algemeen
De Nieuwjaarsduik van Zandvoort 3 jaar geleden.
De Nieuwjaarsduik van Zandvoort 3 jaar geleden. (Foto: Gerard Boukes/Facebook)

ZANDVOORT - De Nieuwjaarsduik in Zandvoort is misschien niet de grootste maar wel de oudste georganiseerde nieuwjaarsduik van Nederland. En volgend jaar op 1 januari 2023 gaat het na twee jaar afwezigheid weer gebeuren!

De eerste keer werd er in het water gedoken op nieuwjaarsdag in 1960

In 1960, vijf jaar vóór de eerste Nieuwjaarsduik in Scheveningen werd in Zandvoort al een Nieuwjaarsduik gehouden. Deze werd georganiseerd door Ok van Batenburg, destijds zwemleraar bij zwemclub Njord ‘59 in Haarlem. Waarschijnlijk was dit de eerste georganiseerde Nieuwjaarsduik die in Nederland plaatsvond. de heer Van Batenburg overleed op 90-jarige leeftijd in 2020 aan corona in het verzorgingstehuis de Rijp in Bloemendaal waar hij woonde.

Trek je zwembroek of bikini maar uit de kast en oefen vast onder de douche met koud water. Want reken maar dat het koud is tijdens de Nieuwjaarsduik van 2023 in Zandvoort. 

Dit is wat we tot nu toe weten

De Nieuwjaarsduik 2023 wordt weer één groot feest. De organisatie verwacht ongeveer 6000 deelnemers, gezien het gemiddelde van afgelopen keren.

Oranje mutsen aanwezig tijdens Nieuwjaarsduik Zandvoort

Ook tijdens de duik in Zandvoort zijn de oranje mutsen aanwezig. De start van de Nieuwjaarsduik is om 14.00 uur. De locatie waar de duik worden gehouden is op het strand van Zandvoort in de buurt van de Haven en Beachclub 10. De organisatie heeft nog niets gemeld over een inschrijving, dus zodra we dat weten houden we jullie op de hoogte. 

Het programma: 

Kun jij ook niet wachten om een frisse duik te nemen op Nieuwjaarsdag. Lees hieronder het programma van 1 januari 2023 in Zandvoort.

12:00 - 15:00 uur. Gevarieerd muziek programma. (ook leuk voor de toeschouwers)
13:45 - 14:00 Warming-up
14:00 De DUIK
14:15 - 15:30 De SOEP, opwarmen en muziek programma

Nieuwjaarsduik 2023 Zandvoort

Daarom is een warming-up zo belangrijk

De organisatie van de Nieuwjaarsduik Zandvoort laat weten dat het heel belangrijk is om aan een warming up te doen. Het is belangrijk dat je lichaam voordat het in koude water in gaat wordt opgewarmd dit kun je doen door een warming-up van 10 à 15 minuten.

Wat is de temperatuur van het water?

We weten allemaal wat koud is, maar hoe koud is het water van de Noordzee precies? Het zeewater zal tijdens de Nieuwjaarsduik rond de 7 a 9 graden schommelen. Dat is de afgelopen jaren zo geweest en zal dit jaar niet anders zijn. Check zeewatertemperatuur Zandvoort voor actuele informatie.

Waar je wel rekening mee moet houden is de temperatuur aan land. Als het waait voelt het namelijk veel kouder aan dan wanneer het windstil is of wanneer het zonnetje schijnt. 

Tips om je Nieuwjaarsduik goed te beginnen

We zetten even op een rij wat verstandig is om te doen voor, tijdens en na de warming up.. 

Draag een muts, handschoenen en schoenen: De meeste warmte verlies je via je hoofd, en voeten daarom is het belangrijk deze zo warm mogelijk te houden. Ook handschoenen kunnen zeer prettig zijn.

Duiken: in één keer in het water springen is vaak het beste om de kou te trotseren, dit is wel een schrik effect voor je lichaam, probeer ook zo snel mogelijk weer normaal te ademen en je lichaam weer rustig te krijgen.

Ga niet over je eigen grens: Sommige mensen blijven minuten in het water, maar kun je limiet als het genoeg is ga er dan direct uit. Het gaat om de Nieuwjaarsduik niet wie het langst in het water blijft.

Afdrogen en opwarmen: Het beste is om je gelijk goed af te drogen en een warme badjas aan te doen en pas na een minuut of 10 je aan te kleden. Neem in tussen iets warm om van binnenuit op te warmen zoals een kop soep of warme chocolade melk. 

Tekst gaat onder dit artikel verder


Vervoer: Hoe kom ik bij de Nieuwjaarsduik Zandvoort?

Kom je uit het dorp, dan is het het makkelijkst om de fiets te pakken of de benenwagen te nemen. Kom je uit Haarlem, Heemstede of verder? Pak dan de trein of de bus. De treinen rijden naar Station Zandvoort. Vanaf daar is het nog 10 minuten lopen naar de startlocatie.

Pak je de bus? Lijn 80 (Amsterdam-Haarlem-Heemstede-Zandvoort) stopt in het centrum bij het Louis Davids Carree. Van daar uit is het nog 5 minuten lopen. Lijn 81 (Haarlem-Bloemendaal-Overveen-Zandvoort) stopt bij het treinstation en is het nog 10 minuten lopen eer je op locatie van bestemming bent.

Een warming up is super belangrijk!
Afbeelding