Vuurwerk afsteken in Haarlem, maar dan anders: Ontdek Feelgood Vuurwerk

Algemeen
Zo kun je ook vuurwerk afsteken op de Grote Markt. Met Feelgood Vuurwerk.
Zo kun je ook vuurwerk afsteken op de Grote Markt. Met Feelgood Vuurwerk. (Foto: David de Bruijn)

HAARLEM - Steek je geld niet in de lucht maar in een goed doel. Vuurwerk afsteken kan voortaan anders. Oud Haarlemmer David de Bruijn bedacht vorig jaar het zogeheten Feelgood Vuurwerk, virtueel vuurwerk dat je ‘afsteekt’ via je telefoon. Het geld dat je besteedt aan de de vuurwerkpakketten die je koopt, gaan naar het goede doel Sheltersuit.

Sinds vorig jaar slaan David de Bruijn en Arne Koefoed, collega en oprichter en eigenaar van WINK, de handen in elkaar. Het is een gemêleerd gezelschap, met David komend uit Haarlem, Arne wonend in Texel met WINK gestationeerd in de A’DAM toren in Amsterdam. En met nog een heel aantal bevriende en bevlogen bedrijven en ontwerpers hebben zij samen het project Feelgood Vuurwerk uitgerold, wat gebaseerd is op virtueel vuurwerk met AR technieken.

“Eigenlijk is het heel simpel, je gaat naar onze online store Feelgoodvuurwerk.nl en koopt via Ideal een vuurwerkpakket. Je krijgt dan een downloadlink zodat je in een AR omgeving komt, afgekort voor Augmented Reality. We noemen het ook wel toegevoegde realiteit. Je ziet de wereld met een extra laag informatie er overheen. Denk aan het populaire Pokémon spel waar je plots allemaal Pokémons op je stoep ziet of in je woonkamer. Dat gebeurt er met digitaal vuurwerk ook. Het vuurwerkpakket plaats je via je camera van je telefoon waar je op dat moment bent. Je steekt het af en je volgt dan met je telefoon het vuurwerk tot het boven in de lucht uiteenspat. Dit hele procent gebeurt dus op je telefoon maar wel op de plek waar je bent. Heel gaaf is dat. En het mooie is dat je het ook nog eens meerdere keren kunt afsteken,’’ vertelt David. “Wat ook mooi is, is dat je eromheen kunt lopen. Dus het is een driedimensionale video, je loopt met je telefoon eromheen en je ziet het ook echt voor je. En je kunt het vuurwerk groter en kleiner maken. Als je het vuurwerk hebt afgestoken, is er automatische een video van gemaakt die je kunt doorsturen of downloaden. Je kunt er alle kanten mee op,’’ vertelt Arne.

De vuurwerkpakketten bestaan alleen uit siervuurwerk, maar wat voor een vuurwerk. Er is samengewerkt met een aantal grafisch ontwerpers en er is per pakket geluid bij gecomponeerd. Dit geeft echt een maximaal effect.

Deze natuurvriendelijke en duurzame vuurwerkpakketten hebben al flink wat teweeg gebracht. Zo zijn er veel enthousiaste ontwerpers bijgekomen en krijgt Feelgood Vuurwerk veel free publicity. Zo zijn er billboards gratis gekregen en hebben BN’ ers zich aangeboden om het verhaal van Feelgood vuurwerk te promoten. “Omdat we geen reclame mogen maken gooien we het op een andere boeg. We willen zoveel mogelijk mensen de komende week hun profiel op Linkedin- en of Facebook laten aanpassen met hun functie: vuurwerkverkoper. Zo creëren we toch een hoop reclame en promotie waardoor veel mensen van Feelgood Vuurwerk af weten.”

De actie om Feelgood Vuurwerk te promoten is gestart met een sleepout in Amsterdam. “Daar hebben mensen buiten geslapen tijdens de koudste nacht van het jaar met de warme slaapzak-jassen die wij doneren namens Sheltersuit. Op 28 december gaan we open met een pop-up shop in Amsterdam bij de A’damtoren bij de IJpromenade en we eindigen met de jaarwisseling met een uniek Vuurwerkspektakel van vuurwerk gecombineerd met 600 drones die zijn voorgeprogrammeerd voor een verhaal. Het wordt een ware happening.’’