Extinction Rebellion bezet KFC in Schalkwijk; leden maakten zich vast aan balie met secondelijm

Algemeen
Leden van Extinction Rebellion bezetten de KFC in Schalkwijk
Leden van Extinction Rebellion bezetten de KFC in Schalkwijk (Foto: Joost Verhagen)

HAARLEM - Zo’n 10 activisten van de Haarlemse tak van Extinction Rebellion hebben zaterdagmiddag 14 januari de KFC in Schalkwijk bezet. Twee van hen gebruikten secondelijm om zichzelf aan de servicebalie vast te maken.

De actie begon omstreeks kwart voor drie. De tien activisten liepen de winkel binnen en haalden borden met leuzen te voorschijn. De actiegroep stelt het belachelijk te vinden dat er in tijden van klimaatcrisis een nieuwe fastfoodketen in Haarlem is geopend, zeker in contrast met het verbod op reclame voor de bio-industrie in de abri’s binnen het stadscentrum.

Zo’n 15 minuten na aanvang van de actie kwam de politie ter plaatse. Zo’n vier agenten hielden toezicht op de actie, in afwachting van verdere instructies. KFC kon tijdens het protest wel doorgaan met de verkoop.

Om tien voor half vijf zegt de politie dat de demonstratie wordt beëindigd. Last onder dwangsom van 1000 euro per persoon. Er mag wel buiten verder gedemonstreerd worden. Een deel van de activisten verliet daarop het filiaal. Vier activisten die met secondelijm waren vastgemaakt aan de balie, werden losgeweekt met een glas cola en aangehouden.

De KFC werd door tien leden bezet.
Met secondelijm hadden enkelen zich vastgeplakt aan de balie.
Met leuzen op karton demonstreerden leden bij KFC in Haarlem Schalkwijk,
Afbeelding